Hoće li i Hrvatska i Slovenija uskoro postati dio Višegradske skupine?

Foto: Hina

VIŠEGRADSKA skupina jedan je od najuspješnijih regionalnih saveza u Europi i vrijedi razmotriti da se u nju prime Hrvatska i Slovenija, kazao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Tibor Navracsics.

U govoru šefovima mađarskih diplomatskih misija u svijetu, Navracsics je kazao da će se mađarska vanjska politika u predstojećem razdoblju nastaviti fokusirati na mađarske euroatlantske obaveze, susjedsku politiku u srednjoj Europi i ispunjenju obaveza prema mađarskim zajednicama u dijaspori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je i da je njegovo ministarstvo nedavno promijenilo naziv u ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, čime je stvoren jedan od najjačih resora u vladi.

Posebno je pohvalio suradnju unutar Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) i kazao da vrijedi razmotriti da se u grupu prime Hrvatska i Slovenija.

Mađarskim diplomatima okupljenim na redovnom godišnjem sastanku u Budimpešti kazao je i da je u vanjskopolitičke aktivnosti dodana i kulturna diplomacija. "Dobra kulturna diplomacija može otvoriti tržišta", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara