Hollande se sastao s braćom Castro i pozvao Kubu da ublaži "pravila" zbog lakše trgovine

Hollande se sastao s braćom Castro i pozvao Kubu da ublaži "pravila" zbog lakše trgovine

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande sastao se u ponedjeljak tijekom povijesnog posjeta Kubi s braćom Castro i zauzeo za interese Francuske i EU-a u toj zemlji.

Hollande je istaknuo da se njegov posjet događa u "posebno važnom ali još neizvjesnom kontekstu" za Kubu, u svjetlu poboljšanja odnosa s SAD-om najavljenog u prosincu prošle godine.

Kao prvi zapadni predsjednik koji je od tada posjetio Kubu, Hollande je izrazio solidarnost kubanskim vlastima, istaknuvši veze koje postoje između Pariza i Havane.

Posebice se zauzeo za ukidanje američkog ekonomskog embarga, koji je po njegovim riječima "nanio toliku štetu" razvoju Kube od 1962. Ukidanje embarga ovisi o američkom Kongresu.

U govoru na Sveučilištu u Havani, pozvao je također Kubu da ublaži "pravila" kako bi omogućila lakšu trgovinu i dolazak francuskih tvrtki u zemlju.

Hollande se predvečer sastao s Fidelom Castrom, ocem kubanske revolucije, što je rijedak privilegij za zapadne državnike. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je oko 50 minuta, objavila je Elizejska palača.

"Preda mnom je bio čovjek koji je stvarao povijest. Raspravlja se o tome koja je bila njegova uloga, njegova odgovornost, ali želio sam se susresti s njime", rekao je, dodajući da je Castro "mnogo govorio" iako ima 88 godina.

Navečer se sastao i sa svojim kolegom Raulom Castrom, koji je 2006. zamijenio Fidela, u vidljivo srdačnom ozračju.

"Razgovarali su o jačanju partnerstva između Francuske i Kube uz poštivanje identiteta svake strane", doznaje se od Hollandeovih suradnika nakon sastanka.

Castro je, po Elizejskoj palači, "istaknuo da Francuska može biti u prvom planu u odnosima između Kube i EU-a", primjerice kad je riječ o summitu EU-a i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba u lipnju u Bruxellesu.

Francuska je predvodnica u približavanju između EU-a i Havane započetom prije nešto više od godinu dana, koje bi se moglo konkretizirati do kraja ove godine.

Hollande se nije susreo s kubanskim disidentima, no uručio je orden Legije časti kardinalu Jaimeu Ortegi, koji je posredovao u oslobađanju političkih zatvorenika 2010.

Francuska je deseti ekonomski partner Kube i ekonomska suradnja bila je važna tema posjeta.

Potpisano je nekoliko ugovora s francuskim tvrtkama (Accor, CMA-CGM...), a Hollande je također istaknuo da želi pomoći Kubi u njezinu razvoju i iskoristiti njezin utjecaj na latinoameričkom kontinentu.

"Nismo došli da bismo sklapali poslove", rekao je. "Došli smo da bismo, zajedno s Kubancima, radili na ekonomskom razvoju koji će biti koristan Kubi, Francuskoj i Karibima."

Petodnevnu turneju po Karibima, jednu od najduljih u svojem mandatu, Hollande će završiti u utorak na Haitiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara