Holy: Odbila sam Milanovićev poziv u koaliciju; Sinčić: Ako treba, podijelit ćemo sav novac od predsjedničkih izbora

Holy: Odbila sam Milanovićev poziv u koaliciju; Sinčić: Ako treba, podijelit ćemo sav novac od predsjedničkih izbora

Screenshot: HRT

U EMISIJI Otvoreno na HRT-u 1 večeras se govorilo o situaciji na hrvatskoj političkoj ljevici. U emisiji su gostovali predsjednica ORaH-a Mirela Holy, SDP-ov ministar Gordan Maras, potpredsjednica Laburista Nansi Tirelli, Mate Kapović iz inicijative za osnivanje stranke Radnička fronta te Ivan Vilibor Sinčić, bivši predsjednički kandidat i supredsjednik Živoga zida.

Gordan Maras rekao je kako su hrvatski analitičari vrlo često u krivu kad iskazuju svoje mišljenje o aktualnoj političkoj zbilji.

"Svakih par mjeseci daju nove analize. Bitno mi je da ljudi vide što mi radimo, ova Vlada u zadnje vrijeme napravila je nekoliko dobrih poteza. I oprost dugova, i potez oko švicaraca, povećali smo plaće, pomogli poduzetnicima i malim obrtnicima, svi ti potezi govore o Vladi", kazao je Maras.

"Zanimljivo je i kako se u medijima stvara percepcija o tome da smo se probudili, ostat će stvari koje radimo dugi niz godina iza nas, uvodimo red, nakon 6 godina ova zemlja izlazi iz recesije", dodao je.

Holy: Nisam izašla iz SDP-a da bih nastavila podržavati neuspješnu politiku

Mirela Holy istaknula je kako nije izbačena iz stranke, već je sama izašla iz SDP-a.

"Izašla sam jer se nisam slagala s načinom na koji Vlada provodi politiku. Točno je da me premijer zvao i da je ponudio predizbornu koaliciju, to sam odbila. Davno smo donijeli odluku da idemo sami na izbore, izgradnja stranke je težak posao", kazala je Holy.

"Nisam izašla iz SDP-a da bi pomogla da se ovakva neuspješna politika nastavi", rekla je.

Holy se osvrnula i na medijske navode o tome kako Ivo Josipović gaji simpatije spram ORaH-a, što bi u budućnosti moglo rezultirati i nekakvim vidom suradnje.

"Nisam s Ivom Josipovićem  razgovarala o tome hoće li se on nakon inauguracije gospođe Grabar Kitarović okrenuti prema ORaH-u. Ja nikoga ne zovem u stranku, pa ni njega nisam zvala.

Ipak, mislim da ta opcija nije pretjerano realna, on je bio predsjednik, a mi smo još mlada stranka", kazala je.

Kapović: Ljevica koja podržava kapitalizam nije ljevica

Mate Kapović istaknuo je kako je Radnička fronta protiv kapitalizma, jer ljevica koja je za kapitalizam nije nikakva ljevica.

"Iluzorno je misliti da može biti ekonomske demokracije u kapitalizmu. Utopijski je smatrati da ova situacija može opstatiti, za dvije godine će 1 posto najbogatijih imati više od ostalih 99 posto", rekao je Kapović.

"Slično je i u Hrvatskoj, u kojoj dva i pol posto štediša ima preko 70 posto štednje... O toj nejednakosti nitko od ove kvazi-ljevice ne govori. ORaH i Laburisti su umjerena i umivena, tek retorička ljevica", drži.

Na Kapovićevu primjedbu nadovezao se Gordan Maras.

"Kapovića ne bi zadovoljio drugi pristup osim nacionaliziranja i da sve bude društveno, a taj je model napušten 90-ih. Danas funkcioniramo po modelu koji su građani izabrali. Pokušavamo stvoriti društvo koje će biti ravnopravno za sve. Društvo mora zaštiti one koji možda nemaju sve mogućnosti kao i drugi", rekao je Maras.

Tirelli: Moguće koaliranje s "prošlotjednim" SDP-om

Govoreći o mogućnosti za stvaranje lijeve koalicije, Nansi Tirelli rekla je kako postoji šansa za suradnju sa SDP-om, ali samo sa SDP-om kakav se može vidjeti u zadnjih tjedan dana.

"To ne znači nužno predizborna ili postizborna koalicija. Ako se mi na ljevici ne možemo dogovoriti oko prioriteta i ciljeva, pitanje je kako to dogovoriti u parlamentu s drugom stranom, s desnicom. Ako se ni između istomišljenika ne možemo dogovoriti. Nemamo vremena da glumimo politiku. Svake godine se javljaju nove radikalne ideje i rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP u 3 godine nije pokazao da je socijaldemokratska stranka sa zakonima koje je donosio, a u parlamentu je sve amandmane i prijedloge oporbe odbijao. S ovakvim SDP-om ne bismo išli u koaliciju, ali s ovim SDP-om kakav se vidi u zadnjih 8 dana bi se moglo pregovarati", kazala je Tirelli.

Sinčić: Kad Živom zidu sjedne novac od izbora, podijelit ćemo ga građanima

Mirela Holy i Nansi Tirelli predbacili su Sinčiću kako će postati sistemska stranka u trenutku kad uzme proračunski novac.

Kad sjedne izborni novac, ako treba podijelit ćemo ga na trgu građanima. Iskoristit ćemo ga da vas izbacimo iz fotelja", uzviknuo je Sinčić.

Maras: Uskoro ću se vidjeti s Josipovićem pa ćemo porazgovarati

Odgovarajući na pitanje o tome vidi li se SDP kao stranka koja će oko sebe okupiti i povesti lijevu koaliciju, Maras je rekao kako nije došao u emisiju pozivati druge stranke u koaliciju.

"Nisam došao pozvati Laburiste i ORaH u koaliciju, Mirela je rekla da je razgovarala s premijerom Milanovićem, i to je to.

Ja samo želim podvući crtu, vidjeti što smo napravili i vidjeti s kojim se strankama možemo okupiti na istome putu. Naravno, osnovno polazište i baza nam je Kukuriku koalicija, naši sadašnji partneri.

Maras: Uskoro ću se vidjeti s Josipovićem pa ćemo porazgovarati

Odgovarajući na pitanje o tome vidi li se SDP kao stranka koja će oko sebe okupiti i povesti lijevu koaliciju, Maras je rekao kako nije došao u emisiju pozivati druge stranke u koaliciju.

"Nisam došao pozvati Laburiste i ORaH u koaliciju, Mirela je rekla da je razgovarala s premijerom Milanovićem, i to je to. Ja samo želim podvući crtu, vidjeti što smo napravili i vidjeti s kojim se strankama možemo okupiti na istome putu. Naravno, osnovno polazište i baza nam je Kukuriku koalicija, naši sadašnji partneri.

Predsjednik Josipović već je bio u SDP-u, nemam ništa protiv da nam se ponovno priključi, on najbolje zna sve o svojim političkim planovima. Nismo još razgovarali, ali očekujem da žemo se vidjeti, pa će mi vjerojatno reći što misli", kazao je.

"Alternativa po Hrvatskoj traži jugofile"

"Stvar percepcije je da je ovo novi SDP, ne postoje dva SDP-a, SDP je isti, on vodi računa o građanima od prvoga dana, otkad je Holy bila u Vladi. Ovi zakoni i mnogi prije njih iskomunicirani su s građanima. Bitno je da ljude upozorimo na alternativu.

Ono što nam se nudi kao alternativa je nezapamćeno u Hrvatskoj, oni ne govore o programima, oni traže po Hrvatskoj jugofile. Alternativa nudi najniže strasti", zaključio je Maras.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara