Holy ugostila Zelene: "Svjedočimo umiranju europskih vrijednosti"

Holy ugostila Zelene: "Svjedočimo umiranju europskih vrijednosti"

Foto: Hina

U TEMELJIMA svih kriza koje pogađaju Europu, od Grčke i Ukrajine do izbjegličkog vala iz Afrike, kriza je vrijednosti i Europa bi se mogla izgubiti ako njihovo rješavanje ne poveže sa svojom biti, upozorili su visoki dužnosnici Europske zelene stranke u petak u Zagrebu.

Čelnici zelenih stranaka Europe i zastupnici u Europskom parlamentu razgovaraju na trodnevnoj konferenciji o izazovima s kojima je suočen kontinent i predstavljaju rješenja i vizije za pravedniju Europu.

"O čemu god da je riječ, ako zaboravimo naše vrijednosti Europa će se izgubiti", rekla je Rebecca Harms, supredsjednica grupacije Zeleni/ESS u Europskom parlamentu na otvaranju skupa.

"Svjedočimo umiranju europskih vrijednost"

Sastanak Vijeća Europske zelene stranke najveća je konferencija jedne europske stranke ikada održane u Zagrebu i broji preko 300 sudionika, čiji je domaćin Održivi razvoj Hrvatske - ORaH.

Europarlamentarka Harms drži da su u Grčkoj, koja je pod teretom dugova prihvatila oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu financijsku pomoć, pogažene vrijednosti demokracije i solidarnosti, a u Ukrajini pravo naroda na samoodređenje.

"Uvjerena sam i da sa svakim imigrantom koji umre u Sredozemlju svjedočimo umiranju europskih vrijednosti", istaknula je govoreći o tragičnim sudbinama afričkih imigranata koji stradavaju na putu prema boljem životu u Europi.

Dobro plaćeni "zeleni" poslovi

Europarlamentarac i supredsjednik Europske zelene stranke Reinhard Butikofer rekao je da je glavni stranački prioritet transformacija europskog gospodarstva pomoću održive strategije razvoja i kreiranjem dobro plaćenih "zelenih" radnih mjesta.Sastankom u Zagrebu Europska zelena stranka pokazuje zajedništvo, ali i potrebu da se nijedna regija ne ignorira zbog problema u drugim dijelovima Europe, rekao je Butikofer.

"Ova regija jako pridonosi time hoćemo li ostvariti svoje vizije ili ne", istaknuo je aludirajući na planove hrvatske vlade za eksploataciju nafte i plina u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ranije u petak izjavio da su rizici od bušenja nafte u Jadranu golemi s ekološkog i s gospodarskog stajališta te da inzistiranje na fosilnim gorivima predstavlja financijski rizik.

Grabar-Kitarović: Hrvatska ne može ostati park prirode

Te se teme dotakla i gošća skupa, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla da je Hrvatska dobro očuvana, "ali ne može ostati park prirode".

"Treba nam razvoj, a za to nam je potrebna energija", istaknula je dodajući da je Hrvatska pred time da osigura energetsku neovisnost, koja uključuje plin i naftu, kao i obnovljive izvore energije.

"Poticanjem obnovljivih izvora moguće je pokrenuti novi gospodarski ciklus", dodala je predsjednica navodeći da bi se u zelenom sektoru moglo otvoriti 80.000 novih radnih mjesta.Predsjednica ORAH-a Mirela Holly, drži da Hrvatska ima dobre temelje za održivi razvoj i nada se da će zeleni u tome pomoći.

Ocijenila je da se Hrvatska, kao i ostale zemlje jugoistočne Europe, bori s neučinkovitom i korumpiranom javnom upravom i pojedincima u vlasti.

"Na nama je da pokažemo da se politika može voditi u javnom interesu, da smo pošteni političari i u tome nemamo alternativu", istaknula je Holly.

U potrazi za alternativom "politici štednje"

Tijekom tri dana, sudionici konferencije će raspravljati o nizu europskih politika gledano iz vizure Zelenih, posebice gospodarskoj politici pokretanja održivog gospodarstva, a poseban naglasak bit će na konkretnim rješenjima i predstavljanju ekonomske alternative "politici štednje" koja dominira europskom, ali i hrvatskom politikom.

Europski Zeleni vjeruju da EU može imati velikih koristi od "ozelenjavanja gospodarstava", a ako ostane "zeleni predvodnik" svijeta EU će moći godišnje kreirati izvoz u vrijednosti dodatnih 25 milijarda eura, smanjiti do 2050. račune za energetiku za 350 milijarda eura godišnje i smanjiti ovisnost o uvozu energije i resursa kupljenih po nestabilnim cijenama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara