Hong Kong: Šest godina zatvora za ženu koja je zlostavljala svoje kućne pomoćnice

Hong Kong: Šest godina zatvora za ženu koja je zlostavljala svoje kućne pomoćnice

Foto/Ilustracija: Shutterstock

BIVŠA 44-godišnja kozmetičarka i majka dvoje djece osuđena je danas u Hong Kongu na šest godina zatvora zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja svojih dviju kućnih pomoćnica, a sudski je slučaj ne samo izazvao zgražanje već i ogolio tužnu stvarnost milijuna kućnih pomoćnica diljem Azije.

Law Wan-tung je izgledala zapanjeno presudom suda koji ju je proglasio krivom za 18 od 20 točaka optužnice i "odrezao" šestogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 2.000 američkih dolara.

Optužena je, kako je utvrdio sud, redovito tukla Erwianu Sulistryaningsih i drugu kućnu pomoćnicu metlama i prijetila da će ubiti njihove obitelji, nanoseći im teške tjelesne ozljede.

Sutkinja Amanda Woodcock je čitajući presudu istaknula da su "uvjerljivi dokazi" otkrili koliko je optuženica "malo brige i dobrote" iskazivala Erwiani.

Brutalnost postupanja prema dvjema kućnim pomoćnicama rezultirala je pozivima vlasti u Hong Kongu da revidiraju svoju politiku prema stranim radnicima, mahom siromašnih kućnih pomoćnica iz Filipina i Indonezije.

Hong Kong broji oko 330.000 kućnih pomoćnica koje zarađenim novcem uzdržavaju svoje obitelji, iako njihove plaće iznose tek mali dio propisane minimalne plaće. Žive sa svojim poslodavcima, a udruge za ljudska prava tvrde da su često podvrgnute raznim oblicima zlostavljanja, uključujući i seksualno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara