"Hrvati danas nekažnjeno dokazuju hrabrost premlaćivanjem ili ubojstvom policajaca!"

Foto: Arhiva

NACIONALNI sindikat policije objavio je danas priopćenje u kojem iznose svoj stav i mišljenje na učestale napade i  prijetnje upućene policijskim službenicima MUP-a RH, a koje u zadnje vrijeme "predstavljaju ozbiljan problem u redovitom i normalnom obavljanju redovitih zadaća s ciljem zaštite sigurnosti i  života građana, kao i njihove imovine". 

Ministar Ostojić ne radi ništa!

"Ogorčeni smo odnosom i poduzetim mjerama od strane našeg resornog ministra i (potpredsjednika vlade), s ciljem naše zaštite uistinu ne možemo niti riječima iskazati", kažu iz Sindikata. Policajci tvrde da se nalaze u  najtežoj situaciji od završetka Domovinskog rata. Prava iz radnog odnosa kao i ovlasti ograničene su i bitno smanjene, no policajci tvrde da će svoj posao obnašati "časno, pošteno i profesionalno, isključvio s ciljem zaštite života i imovine naših građana, budući nam je to i obveza kao profesionalca policajca". 
 
Priopćenje prenosimo u cijelosti. 
 
"Nažalost, svjedoci smo sve češćih napada na policijske službenike gdje pojedinci idu i do te mjere da će bez ikakvog povoda zbog oklade ili dokazivanja hrabrosti u svom društvu izvršiti napad na policijske službenike koji u pravilu  završava sa teškim tjelesnim ozljedama ili smrću po policijske službenike, a što  je posebno ponižavajuće i zabrinjavajuće za našu službu i za naš rad općenito.
 
Napad u Vukovaru
 
Upravo se jedan takav napad dogodio u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj u nadležnosti PP Županja gdje su dvije muške osobe inače višestruki  počinitelji kaznenih djela i prekršaja, dana 05.siječnja 2014. godine oko 00,15 sati na području mjesta Gradište, prethodno u međusobnom dogovor u mjesnom kafiću isplanirali a potom i izvršili napad na dva policijska službenika PP Županje. 
 
Iako u svim suvremenim demokratskim državama napad na policijske službenike predstavlja značajan problem te se poistovjećuje s napadom na društveni poredak, za Ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđe u Republici Hrvatskoj sudeći po do sada učinjenom ova problematika je potpuno nevažna.
 
Ministar Ostojić smanjuje prava policajaca
 
Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova čiji su članovi i ova dva teško ozlijeđena policijska službenika, najoštrije osuđuje svaki oblik napada na policijske službenike, te će od mjerodavnih institucija tražiti strože kažnjavanje svih oblika napada na policijske službenike, čime bi se poslala jasna poruka u obliku generalne i specijalne prevencije prema počiniteljima.
 
Moramo iskazati svoje nezadovoljstvo radom našeg Ministra unutarnjih poslova u dijelu poboljšanja zaštite i prava policijskih službenika kroz odredbe prisilnih propisa, posebice u zaštiti tijekom policijskog postupanja, ovlasti i opravdanja uporabe sredstava prisile. Naprotiv Ministar i njegovi suradnici su se u zadnje vrijeme prvenstveno bavili smanjivanjem prava policijskih službenika posebice u dijelu radno materijalnih prava i sredstava. 
 
Nažalost svjedoci smo činjenice da su policijski službenici doista slabo zaštićeni u svom policijskom postupanju, kako kroz Zakonske odredbe, tako i  u praksi što se vidi iz postupaka institucija suda po tim Zakonskim odredbama (namijenjenih zaštiti policijskih službenika).
 
Odvjetnici imaju zaštitu a policajci ne!
 
Tako između ostaloga kao primjer navodimo i činjenicu da u slučajevima kada se prijeti ili vrijeđa Odvjetnika, Državnog odvjetnika, suca i sl. počinitelju od strane suda u sudskom postupku se u pravilu izriče najstroža kazna, dok se u slučajevima kada je u pitanju policajac, za to najčešće izriče kazna u obliku sudske opomene, ili se kazna ublažava ispod Zakonom propisane, a u kojoj se sud kod izricanja presude doista koristi svojom Zakonskom mogućnosti, Zakonskog ublažavanja kazne. 
 
Takovo ublažavanje po nama ne proizvodi pravne učinke kazne kao sankcije, a koja se kasnije manifestira u obliku generalne i specijalne prevencije, zbog čega su ti počinitelji ponovno počinitelji-recidivisti (ponavljači), ili se na taj način šalje loša slika drugim potencijalnim počiniteljima da će za ovakvu štetnu radnju proći blago kažnjeni ili neće biti kažnjeni, čime ih se na neki način i navodi na takovo ponašanje u kojem mogu slobodno vrijeđati i napadati policijskog službenika, što je doista ozbiljan problem za našu službu, ali i društvo u cjelini"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara