Hrvati u BiH ne obilježavaju dan neovisnosti

Foto: Ilustracija

PREMDA je najveći broj Hrvata sudjelovao na referendumu održanom prije 22 godine kojim je BiH stekla neovisnost, na većinski hrvatskim područjima u subotu taj datum nije obilježen, a u Županiji zapadnohercegovačkoj nije bio čak niti neradni dan.

U istočnom većinski bošnjačkom dijelu Mostara položeno je cvijeće i služen vjerski obred za poginule pripadnike Armije BiH. U zapadnome, hrvatskome dijelu Mostara subotnju špicu tek je poremetio mimohod u sklopu Dana karnevala. Brojna djeca iz vrtića i njihovi roditelji te mostarske mažoretkinje su prodefilirale ulicama grada.

I dok su službene institucije, privatne radnje i objekti u istočnom dijelu Mostara okićeni s zastavama BiH, u zapadnom dijelu grada zastava BiH nije bilo čak ni na zgradama državnih institucija. Tek su primjetne izraženije zastave hrvatskoga naroda.

U Županiji zapadnohercegovačkoj kojoj je sjedište u Širokom Brijegu u subotu nije bio neradni dan unatoč tome što su entitetske vlasti Federacije BiH to naložile.

U povodu Dana državnosti koji se obilježava u spomen na održavanje referenduma o neovisnosti 29. veljače i 1. ožujka 1992., oglasila se koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane u BiH inzistirajući na uspostavi tri republike umjesto sadašnja dva entiteta.

"Prema našem mišljenju, jedina realnost za Bosnu i Hercegovinu je unija tri republike u kojima bi svaki narod bio konstitutivan, i na taj način bi se otvorio put prema izjednačavanja prava građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine", navode branitelji HVO-a.

Oni upozoravaju da je do kraja narušena ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara