Hrvatska i Kina na Plitvicama zajedno otvaraju istraživački centar za zaštitu okoliša

Foto: Hina

ZAMJENICA predsjednika kineske Vlade Liu Yandong i hrvatski ministar znanosti Željko Jovanović nazočili su danas u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima svečanosti potpisivanja Sporazuma o osnivanju Hrvatsko-kineskog istraživačkog centra za zaštitu okoliša te otkrivanju ploče istog naziva.

Liu Yandong tom je prigodom rekla da Hrvatska za Kinu predstavlja važnu zemlju u uspostavljanju suradnje sa zemljama središnje i istočne Europe. "Sretna sam što se i dalje udružujemo, posebno na suradnji za zaštitu okoliša", rekla je i dodala da prema staroj kineskoj filozofiji čovjek teži harmoniji s prirodom, "a harmonija će biti moguća za buduće generacije samo ako se priroda očuva".

Budući da je visoko kinesko izaslanstvo jučer obišlo Zagrebačko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, KBC Zagreb, muzeje te se sastalo i s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i prvom potpredsjednicom vlade Vesnom Pusić, Liu Yandong rekla kako su se svuda osjećali dobrodošlima kao kod kuće, te da posjet Hrvatskoj smatra uspješnim.

Ministar Jovanović istaknuo je da se blagostanje jednog društva uvelike temelji na doprinosu znanstvenika te primjeni njihovih znanja i prenošenja na nove generacije.

Podsjetio je da se nedaleko Plitvica, u Smiljanu, rodio Nikola Tesla, znanstvenik koji pripada maloj grupi iznimnih svjetskih znanstvenika. Citirao je Tesline riječi da "napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o invenciji" te da je "najvažniji produkt stvaralačkog uma izum". A taj je cilj, naglasio je, sadržan i u smislu utemeljenja suradnog centra Kine i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović je istaknuo kako ga ohrabruje postojanost suradnje Kine i Hrvatske od uspostave diplomatskih odnosa prije dvadeset godina do danas, jer je u stalnom usponu. "Ohrabruje me postojanost opredjeljenja u izgradnji našeg prijateljstva, što je pokazatelj strateške utemeljenosti našeg međudržavnog odnosa, bez obzira na razliku u veličini, gospodarskoj snazi i međunarodnom utjecaju", rekao je.

Sporazum su potpisali direktor Chengdu instituta za biologiju Kineske akademije znanosti Zhao Xinquan, zamjenik direktora Nacionalnog parka Jiuzhaigou Wang Qiang, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i privremena ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Natalija Božičević.

Osnivanje Hrvatsko-kineskog zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša ishod je prethodno ostvarene uspješne suradnje Chengdu instituta i zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koja je započela još 2008. godine.

Centar će razvijati projekte vezane uz kvalitetu vode, bioraznolikost, zaštitu okoliša i održivi razvoj s ciljem prijenosa, kao i razmjene novih spoznaja u području istraživanja i obrazovanja. Organizirat će i različite tečajeve, konferencije i znanstvene skupove za stručnjake, studente i učenike.

Ploču "Hrvatsko-kineski međunarodni istraživački centar za zaštitu okoliša" zajedno su otkrili Wang Eizhong, zamjenik kineskog ministra znanosti i tehnologije i ministar Jovanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara