Hrvatska i Kina namjeravaju ojačati suradnju u obrazovanju

Hrvatska i Kina namjeravaju ojačati suradnju u obrazovanju

Foto: Hina

KINA i Hrvatska kane ojačati suradnju u području obrazovanja pa je Kina osigurala stipendije za hrvatske studente, a i Hrvatska će primiti studente iz Kine, rekle su u petak nakon sastanka u Zagrebu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i kineska potpredsjednica vlade Liu Yandong.

"Kina je osigurala dvjesto stipendija za hrvatske studente i dvadeset školarina za kraće seminare na Konfucijevu institutu u Kini", rekla je Liu Yandong. "Hrvatska je pozvala predstavnike kineske državne uprave na novi poslijediplomski specijalistički studij diplomacije, osnovan u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liu Yandong posjetila je i institut Ruđer Bošković, a s ministricom Pusić razgovarala je i o mogućnostima jačanja suradnje na području primijenjenih prirodnih znanosti. Pusić i Liu Yandong u subotu će na Plitvicama potpisati sporazum o osnivanju zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša.

Vesna Pusić razgovarala je s potpredsjednicom kineske vlade o mogućnostima jačanja suradnje dviju zemalja i u gospodarstvu, a zahvalila joj je i na dvjema donacijama. Pomoć stradalima od poplava u Hrvatskoj poslali su zaposlenici kineskoga veleposlanstva u Zagrebu, a i Kina je dala donaciju za stradale preko Crvenoga križa, rekla je Pusić.

Šest hrvatskih sjeverozapadnih županija pripremit će katalog proizvoda i poduzeća koja će se predstaviti na kineskome tržištu, najavila je hrvatska ministrica.

Kinesku potpredsjednicu vlade primili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara