Hrvatska ima šestu najneučinkovitiju Vladu na svijetu

Hrvatska ima šestu najneučinkovitiju Vladu na svijetu

Foto: Svjetski ekonomski forum

VLADA Zorana Milanovića među najneučinkovitijima je na čitavom svijetu, na visokom šestom mjestu, pokazuje istraživanje švicarske neprofitne organizacije Svjetski ekonomski forum.

Najneučinkovitiju vladu prema ovom istraživanju ima Venezuela, a ispred Hrvatske su još samo Italija, Argentina, Libanon i Libija. U najgorih deset, na desetom mjestu, ušla je i susjedna Srbija, a između nje i Hrvatske na listi su još Angola, Čad i Mauretanija.

Najučinkovitiju vladu na svijetu, tvrdi Svjetski ekonomski forum, ima Katar, a među najboljima su još Singapur, Finska, Hong Kong, Ujedinjeni Arapski Emirati, Novi Zeland, Ruanda, Malezija, Švicarska i Luksemburg.

U ovom ispitivanju, koje se provodi u sklopu Globalnog izvještaja o kompetitivnosti, istraživala se efikasnost nacionalnih vlada u 144 svjetske države. Na dnu liste su vlade koje, kako objašnjava Svjetski ekonomski forum na svojim internetskim stranicama, neodgovorno raspolažu javnim financijama, građane opterećuju prevelikim brojem regulacija i ne vode transparentnu politiku.

"Efikasnost vlade ima značajan utjecaj na kompetitivnost i ekonomski rast države. Prevelika birokracija i previše regulacija, nedostatak transparentnosti i nedostatni zakonski okviri dodatno opterećuju troškove poslovanja i onemogućavaju ekspanziju", tvrdi Svjetski ekonomski forum.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara