Hrvatska kuća srca donirala Klaićevoj nove uređaje za dijagnostiku srčanih bolesti

Foto: Press fotografija

ZAKLADA "Hrvatska kuća srca" donirala je Kardiološkom odjelu Klinike za dječje bolesti Zagreb najnoviju izvedbu 24-satnih mjerača tlaka i 12-kanalni EKG, neophodne medicinske aparate u dijagnostici srčanih bolesti. Donacija vrijedna 50 tisuća kuna ključna je za pravovremenu dijagnostiku kardiovaskularnih bolesti.

Donaciju je sanacijskom upravitelju bolnice Osmanu Kadiću svečano uručio upravitelj Zaklade, akademik Davor Miličić i pritom istaknuo: "Ovo je svakako i naša velika prilika da educiramo javnost kako od kardiovaskularnih bolesti obolijevaju i djeca. Postavljanjem dijagnoze već u dječjoj dobi i modificiranjem rizičnih faktora tijekom odrastanja direktno smanjujemo nastanak preuranjenih kardiovaskularnih bolesti".

O važnosti donacije za rad Kardiološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb koji provodi dijagnostiku i liječenje djece sa strukturnim srčanim manama, poremećajima srčanoga ritma, hipertenzijom, kardiomiopatijama te srčanim problemima u sklopu različitih bolesti, govorio je Osman Kadić: "Kontinuirani razvoj dijagnostike, medicinske opreme i kardijalne kirurgije značajno unapređuje pedijatrijsku kardiologiju u području fetalne, neonatalne i rane dojenačke dobi. Kao ravnatelja posebno me veseli što smo, uz pomoć Zaklade Hrvatska kuća, napravili novi korak u stvaranju kvalitetnije podloge za rano otkrivanje bolesti srca, a kako bi što ranije počeli s potrebnom terapijom i osigurali veći uspjeh liječenja.

Zakladi Hrvatska kuća srca priključili su se studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta i u akciji "Za mala srca Klaićeve" prikupili sredstva za još jedan 24-satni mjerač tlaka koji će biti naknadno isporučen. Studenti su  sudjelovali i u osvještavanju javnosti o potrebama i problemima u području kardiovaskularnih bolesti kod djece.

Svrha 24-satnih mjerača tlaka je neprestano bilježiti i registrirati promjene u visini krvnog arterijskog tlaka. Elektrokardiogram je važan dijagnostički alat u liječenju djece koja pate od urođenih srčanih bolesti, koji omogućuje brzo praćenje i reagiranje na eventualne promjene u srčanom ritmu, uključujući i infarkt srca, blok u električnom provodnom sustavu srca i aritmije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara