"Hrvatska nema 20-ak milijuna eura za dva mosta preko Save, a pričaju o 250 milijuna za Pelješki most"

Foto: Ilustracija

MINISTAR prometa i veza BiH Damir Hadžić izrazio je u utorak sumnju da Hrvatska može brzo osigurati novac za izgradnju Pelješkoga mosta, kao i dva mosta preko rijeke Save.

"Nažalost, Hrvatska danas ne može izdvojiti otprilike 20-tak milijuna eura za gradnju dva međudržavna mosta na Savi, a priča se o nekih 250 milijuna eura za gradnju mosta koji bi spojio kopno i Pelješac", rekao je Hadžić za Klix.ba.

On je odbio komentirati tvrdnje o tome da se u Hrvatskoj oko gradnje Pelješkog mosta vode politička prepucavanja. "Ponekad se neki naljute i kažu da komentari ministarstva prometa i veza BiH ugrožavaju i usložnjavaju odnose između dvije zemlje", dodao je Hadžić.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima osigurana sredstva za izgradnju dva mosta preko Save, što nije slučaj s hrvatskom stranom zbog čega se odgađa cijeli posao izgradnje.

"BiH već više od dvije godine ima rezervirana i osigurana sredstva za gradnju ovih mostova. Pošto se radi u međudržavnom prijelazu, pola sredstava plaća BiH, a pola Hrvatska. Ni za jedan od ova dva mosta Hrvatska još nije osigurala novac", rekao je ministar Hadžić.

Predstudija Europske komisije za povezivanje hrvatskoga juga dala je prednost izgradnji mosta na lokaciji Komarna Pelješac. Ove godine treba početi izrada studije isplativosti što će biti gotova najesen. Nakon toga očekuje se da će o njoj odlučiti Europska komisija i na temelju toga odobriti sredstva za sufinanciranje gradnje mosta. Radovi na izgradnji mogli bi početi 2015. godine, a procjenjuje se da bi Hrvatska povezati svoj jug 2018. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara