Hrvatska tvrtka koja ulaže u nuklearku u Finskoj pod povećalom zbog moguće veze s Rusijom

Hrvatska tvrtka koja ulaže u nuklearku u Finskoj pod povećalom zbog moguće veze s Rusijom

Ilustracije: Fennovoima

HRVATSKA tvrtka Migrit energija koja bi trebala biti jedan od investitora u nuklearku u Finskoj pod povećalom je finskih vlasti zbog mogućih veza s Rusijom i sumnje u mogućnost prikupljanja novca za ulaganje u projekt.

Finski konzorcij Fennovoima ovog je tjedna dao ponudu za izgradnju nuklearnog reaktora koji bi bio izgrađen tehnologijom ruske tvrtke Rosatom, koja u projektu vrijednom šest milijardi eura ima udio od 34 posto.

Kako piše Reuters, hrvatska tvrtka Migrit solarna energija ušla je u posljednji čas u projekt, kako bi se zadovoljio uvjet da tvrtke iz Europske unije imaju ukupno najmanje 60 posto udjela.

Oli Rehn, kojeg se sjećamo kao povjerenika Europske komisije, a koji je sada finski ministar gospodarstva, izjavio je u utorak da je za hrvatsku tvrtku saznao dan ranije, te da ministarstvo treba vremena kako bi utvrdilo jesu li ispunjeni svi uvijeti što se tiče strukture vlasništva.

Ministarstvo gospodarstva Finske, koje je zatražilo dodatne informacije od konzorcija Fennovoima trebat će nekoliko tjedana kako bi završilo istragu. Konzorcij Fennovoima i Migrit Energija nisu odgovorila na upite Reutersa.

Uložili bi 158 milijuna eura a imaju 1,3 milijuna kuna prihoda

Kako se navodi na internetskim stranicama Migrit energije, vrijednost njihovog dijela investicije je preko 158 milijuna eura.

"U nastavku naših ulaganja i ostvarenja poslovnih planova sa zadovoljstvom možemo objaviti kako je Migrit grupa je u procesu dobivanja odobrenja od nadležnih finskih institucija za sudjelovanje u projektu izgradnje nuklearne elektrane HANHIKIVI 1 u Finskoj.

Vrijednost investicije je 158.513.600 eura, a cijeli projekt će se financirati u suradnji sa kreditnmim institucijama.

Radi se o najmodernijoj nuklearnoj elektrani, koja ima iznimnu važnost na energetskoj karti Europe čime se naša tvrtka, a time i Republika Hrvatska pozicionira kao jedan o važnijih sudionika europskog energetskog tržišta.

Svakako moramo istaknuti i podršku Ministarstva gospodarstva Republike hrvatske u dosadašenjem tijeku procesa, koja će se nadamo se nastaviti i nadalje, a na obostrano zadovoljstvo i u obostranom interesu", stoji na internetskoj stranici Migrit energije.

Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Migrit solarna energija imala je prošle godine prihod od samo 1,38 milijuna kuna i dobit od 157 tisuća kuna i jednog zaposlenog, a odgovorna osoba je Oksana Dvinskykh.

Osnivač Migrit energije je Mikhail Zhukov, a sada je jedini član društva i direktor izvjesni Grigory Edel.

Iako iz Migrita navode da će projekt financirati u suradnji s kreditnim institucijama, postavlja se pitanje koja bi to banka dala veliki kredit tvrtki s tako malim prihodima.

"Nema šanse da komercijalna banka odobri tako veliki kredit maloj kompaniji poput Migrita", rekao je za Reuters Veli-Pekka Tynkkynen, profesor ruske energetske politike na Sveučilištu u Helsinkiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara