Hrvatska tvrtka pobijedila banku te tražila povrat 370.000 kuna preplaćenih kamata

Hrvatska tvrtka pobijedila banku te tražila povrat 370.000 kuna preplaćenih kamata

Screenshot: HRT

JEDNA hrvatska tvrtka nakon pet godina dobila je sudski proces protiv banke od koje traži povrat preplaćenih kamata, javlja HRT.

Visoki trgovački sud presudio je banci zbog jednostranog podizanja kamatnih stopa. Banka je, naime, podignula maržu s ugovorenih 4 posto na 7 posto, što je sud ocijenio kao neispravno te je odlučio da se kamata na poslovni kredit u eurima treba obračunavati onako kako je i ugovoreno. U devet mjeseci tako obračunatih kamata nakupila se razlika od 370.000 kuna, koliko tvrtka sada i potražuje.

Banka razmatra podnošenje žalbe jer smatra da može dokazati opravdanost naplate veće kamatne stope. Tvrtka je, s druge strane čvrsto uvjerena da će naplatiti preplaćeni novac. Očekuje se novi postupak koji će obuhvatiti i financijsko vještačenje, ali ova prvostupanjska odluka Visokog trgovačkog suda mogla bi utjecati i na čitav niz drugih slučajeva.

Sudac Mislav Kolakušić kazao je kako ova odluka ne obvezuje druge suce, ali kako predstavlja pravno stajalište.

"Odluka Visokog suda ne obvezuje druge suce da na isti način presuđuju. Ona predstavlja pravno stajališe koje bi suci prvostupanjskih sudova trebali uvažavati, imajući u vidu kako će biti ujednačena sudska praksa na višem sudu. Ona ima određeni značajan, iako nema direktni utjecaj na svaki konkretni predmet", kazao je Kolakušić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara