Hrvatska u Afganistan prvi put šalje jednu brigadirku

Hrvatska u Afganistan prvi put šalje jednu brigadirku

Foto: MORH

HRVATSKA će u sklopu misije u Afganistanu, u kojoj bi ubuduće trebalo biti 50 vojnika manje nego do sada, iduće godine prvi put imati jednu brigadirku, Gordanu Garašić, koja će kao najviše rangirana časnica HV-a, na mjestu generala u zapovjedništvu ISAF-a, biti savjetnica za rodna pitanja.

Izvijestio je to na današnjoj sjednici Vlade ministar obrane Ante Kotromanović podnoseći izvješća o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga (OS) u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine, operaciji potpore miru KFOR na Kosovu od 1. siječnja 2012. do 23. ožujka 2013. te operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija - ATALANTA" od srpnja 2009. do rujna 2013.

Vlada je uz ta izvješća, Hrvatskome saboru uputila i prijedloge odluka o sudjelovanju pripadnika OS u tim misijama za idućih godinu dana, a predlaže smanjenje broja vojnika u misijama u Afganistanu te manje povećanje broja vojnika u misijama na Kosovu i u Somaliji.

Ministar Kotromanović izvijestio je da je u Afganistanu do sada bilo 250 vojnika, dok bi u idućoj misiji njih bilo 200. Na Kosovu je dosad bilo 25 vojnika i dva helikoptera, dok bi ih u nastavku misije bilo 35 i dva helikoptera, a u Somaliji je dosad bilo njih 19, a sada se predlaže do 25 vojnika koji bi činili autonomni specijalni tim za zaštitu brodova od piratskih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Misija u Afganistanu u izvještajnom razdoblju koštala je 385 milijuna kuna, ona na Kosovu nešto manje od 22 milijuna kuna, a u Somaliji pet milijuna kuna, naveo je ministar.

Kotromanović je, govoreći o izvješću o misiji u Afganistanu, osvrnuo i na pisanje medija o incidentu u Afganistanu u svibnju prošle godine kada su talibani napali konvoj s hrvatskim vojnicima.

Rekao je da nije bila riječ o incidentu jer se, po NATO standardima, kao incident tretira samo ako je bilo pucnjave i ranjavanja, a u spomenutom događaju hrvatske snage "nisu ni bile u kontaktu s talibanima ili nekim drugim i nije se koristilo oružje".

"Vojnički posao nije odlazak u cvjećarnicu, to su ljudi spremni na rizik. Sam sam bio prošle godine tamo i išao u patrolu. Oni su spremni i apsolutno pripremljeni i obučeni za sve varijante", dodao je ministar obrane istaknuvši kako su hrvatski vojnici u Afganistanu napravili dobar posao i stvorili "dodanu vrijednost" stjecanjem velikog iskustva u obuci, pripremanju i planiranju.

Buduća savjetnica ISAF-a za rodna pitanja Gordana Garašić diplomirana je pravnica koja je pohađala niz specijalističkih vojnih tečajeva u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj, Belgiji i drugim zemljama. Osim u misiji u Afganistanu gdje je već bila od od ožujka do rujna 2010. bila je i savjetnica u hrvatskom Vojnom predstavništvu pri NATO-u te pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Ive Josipovića za obranu. U čin brigadirke promaknuta je u svibnju 2011.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara