Hrvatska udruga banaka: Nema razloga za brigu štediša i klijenata zbog promjene na čelu HNB-a

Foto: Tea Cimas / Cropix

IZ HRVATSKE udruge banaka kaže da zbog smjene na čelu HNB-a nema razloga za neizvjesnost ili bilo kakvu brigu za štediše i klijente banaka.

Podsjetimo u utorak je guverner HNB-a Željko Rohatinski objavio da mu je premijer Milanović u telefonskom razgovoru obznanio da neće dobiti treći mandat na čelu te institucije, a jučer je sam premijer rekao da na čelno mjesto centralne banke dosadašnji zamjenik guvernera Boris Vujčić.

"Nema razloga za neizvjesnost bez obzira tko se nalazio na čelu HNB-a"

Iz HUB-a kažu da su u vrijeme Rohatinskog ostvarili dobru suradnju s HNB-om. "Hrvatska narodna banka ostvarila je dobru suradnju s bankama jer nam je zajednički cilj sigurnost i stabilnost sustava te smo sigurni da će se konstruktivna suradnja HNB-a i HUB-a nastaviti i u budućnosti", priopćili su iz HUB-a Indexu te pokušavaju smiriti paniku koja je nastala u dijelu javnosti zbog odlaska Rohatinskog i smjera kojim će krenuti Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska narodna banka je institucija koja usko surađuje s izvršnom vlašću i bez obzira tko se nalazio na njezinom čelu nema razloga za neizvjesnost ili bilo kakvu brigu za štediše i ostale građane, klijente banaka", kažu nam iz HUB-a te dodaju kako pojedine poteze, "odnosno najavljene promjene", ne mogu komentirati.

"Odlazak Rohatinskog bi mogao godišnje stajati 225 milijuna eura"

Jučer je ekonomski analitičar Guste Santini iznio mišljenje da bi neizvjesnost oko promjene na čelu HNB-a mogla potaknuti vjerovnike da povećaju kamatnu stopu na nove kredite, za "recimo 0,5 posto".

"Međutim, kako je inozemni dug na razini društvenog proizvoda to znači da bi odlazak Željka Rohatinskog mogao godišnje 'stajati' Hrvatsku pola postotka društvenog proizvoda što je jednako 225 milijuna eura što bi moglo, ako potraje, u konačnici povećati cijenu kredita, recimo u četiri godine, za cijelu milijardu eura", napisao je Santini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara