Hrvatska za više od 17 posto smanjila stakleničke plinove u odnosu na razine iz 1990.

Foto: Guliver Image / Getty Images

U HRVATSKOJ su od 2008. do 2012. značajno smanjene emisije stakleničkih plinova, te su one za 17,3 posto niže u odnosu na razine iz 1990., a to pokazuje da je Hrvatska ispunila svoje obveze iz Kyotskog protokola, istaknuo je zamjenik ministra okoliša Hrvoje Dokoza na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se održava od 4. do 15. lipnja u Bonnu.

Dokoza je rekao kako je Hrvatska, kao nova članica EU, bila suočena s izazovom implementiranja mjera iz klimatsko energetskog paketa 2020. te je poduzela značajne napore, pogotovo u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i transporta, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama prilika je za napredak u pregovorima o globalnom sporazumu o klimi za razdoblje nakon 2020., kao i o mjerama za intenziviranje međunarodnih napora u borbi protiv klimatskih promjena do 2020.

Republika Hrvatska podupire globalne napore vezane uz smanjenje emisija, a niskougljični razvoj vidi kao priliku za unapređenje gospodarskog razvoja i zapošljavanja. Hrvatska je država s niskim emisijama stakleničkih plinova, s emisijama po stanovniku među najnižima u EU.

Stajalište Republike Hrvatske je kako sve države trebaju ostvariti smanjenje emisija sukladno svojim odgovornostima i mogućnostima. Države koje u najvećoj mjeri doprinose emisijama te imaju i gospodarsku snagu za preuzimanje mjera moraju preuzeti i ambicioznije ciljeve, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara