Hrvatska zajednica županija: Izmjene Zakona o javnoj nabavi omogućavaju legalni kriminal odvjetničkih društava

Foto: hrvzz.hr

NEDOREČENE izmjene Zakona o javnoj nabavi omogućavaju legalni kriminal odvjetničkih društava i fantomskih tvrtki koje, koristeći rupe u zakonu, direktno potkradaju hrvatske porezne obveznike, poručili su danas iz Hrvatske zajednice županija iz koje zahtijevaju i hitnu reakciju Ministarstva gospodarstva kako bi se ispravile zakonske nelogičnosti i apsurdi.

Koliko su žalbe uzele maha dokazuje i činjenica da je pojedinim naručiteljima gotovo nemoguće provesti postupak javne nabave bez da netko uloži žalbu, ističu u priopćenju.

Primjera nelogičnosti i apsurdnosti zakonskih odredbi je mnogo, ističu u priopćenju. Primjerice žalitelj koji se bavi proizvodnjom papira i plastike ruši dokumentaciju za nadmetanje kojom se nabavljaju prehrambene namirnice, a poduzeće koje se bavi prodajom vatrogasnih aparata ruši dokumentaciju za nadmetanje za nabavu namještaja.

Velik dio žalbi podnijet je, pojašnjavaju, zbog financijskih isprava. Naručitelj je, primjerice, kod nabave radova izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u natječajnoj dokumentaciji propisao starost financijske isprave. Prema Zakonu o javnoj nabavi traženje takve isprave je dopušteno, ali se ne smije propisati njegova starost. Naručitelj je u dokumentaciji za nadmetanje propisao starost od 30 dana, nakon čega je uložena žalba. Žalitelj angažira odvjetnika koji za sastavljanje žalbe traži oko 150 tisuća kuna, dok je po Zakonu o javnoj nabavi propisan trošak za podnošenje žalbe 27 tisuća kuna.

Žale se i na pogrešno označene stranice

Problem je što prema postojećem Zakonu o javnoj nabavi žalitelj može podnijeti žalbu bez da je od naručitelja zatražio ispravljanje pogreške i zato zbog takvog sitnog propusta kao što je propisivanje starosti financijske isprave naručitelj mora poništiti dio dokumentacije, te žalitelju isplatiti ogroman iznos za jedan jedini žalbeni navod.

Apsurdnost se, tvrde, nalazi i u poništenju odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja gdje je kao jedan od žalbenih razloga navedeno nuđenje igle od strane ponuditelja koja ima 0,02 milimetara manji promjer nego što je naručitelj troškovnikom propisao kao i u poništenju odluke gdje je kao jedan od žalbenih razloga navedeno da je ponuditelj jediničnu cijenu zaokružio na tri decimale umjesto dvije.

Neki žalitelji idu toliko daleko, ističu u Hrvatskoj zajednici županija, da se žale kako odabrani ponuditelj u troškovniku nije naveo redni broj stavke ili je u ponudi pogrešno označio jednu stranicu, što je nevažno za sam postupak javne nabave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara