Hrvatska želi zaštititi poljički soparnik, dalmatinsku marašku i neretvansku mandarinu

Hrvatska želi zaštititi poljički soparnik, dalmatinsku marašku i neretvansku mandarinu

Foto: Krešimir Žanetić / Volim.hr

MINISTARSTVO poljoprivrede je Europskoj komisiji uputilo još jedan Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla i dva Zahtjeva za registraciju oznake izvornosti. Zahtjev za oznaku zemljopisnog podrijetla je upućen za Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, a za oznake izvornosti za Dalmatinsku marasku/marašku te za Neretvansku mandarinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva pojašnjavaju kako po zaprimljenoj dokumentaciji Europska komisija u roku od šest mjeseci, razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Nakon cijelog postupka, koji zbog mogućih prigovora može potrajati i osam mjeseci, ako se oznake registriraju, one se upisuju u registar Europske unije - DOOR bazu.

"Kada se oznaka registrira na razini Europske unije to znači da je proizvod zaštićen na području cijele Europske unije i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda. Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak, nadalje to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara