Hrvatske ceste dižu kredit od 53 milijuna eura!

Hrvatske ceste dižu kredit od 53 milijuna eura!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

VLADA je dala suglasnost Hrvatskim cestama za zaduženje od 53 milijuna eura kod dviju poslovnih banaka za financiranje dodatnog investicijskog ciklusa.

Iako izvorni prihodi poduzeća iznose milijardu 400 milijuna kuna, ministar Siniša Hajdaš Dončić podsjeća da su Hrvatske ceste za dizanje kvalitete javnih cesta županijskima u rujnu već proslijedile 400 milijuna kuna u okviru planiranog "mini investicijskog ciklusa".

"Racionalno je i razumno da se Hrvatske ceste kao društvo zaduže u sindikatu poslovnih banaka na iznos od 53 milijuna eura, s kamatnom stopom 4,68% uz stopostotno državno jamstvo na rok otplate 8 godina", istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednicu ponuditelja kredita Hrvatskim cestama čine PBZ i Societe Generale-Splitska banka.

Vlada je dala 'zeleno svjetlo' i Agenciji za upravljanje državnom imovinom za reprogram kratkoročnog kredita kod HPB-a 'teškog' 46,2 milijuna kuna. Inače, riječ je o reprogramu zaduženja nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju odobrenog još 2008. godine, a čije je vraćanje u nekoliko navrata odgađano dodacima prvotnom ugovoru.

I AUDIO je kao pravni sljednik HFP-a 2011. godine u dva navrata sklopio dodatke ugovoru, a HPB je nedavno odobrio reprogram do kolovoza ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara