Hrvatski PEN Centar: Osuđujemo dio Katoličke crkve koja neskriveno želi vratiti ustaški pozdrav

Hrvatski PEN Centar: Osuđujemo dio Katoličke crkve koja neskriveno želi vratiti ustaški pozdrav

Screenshot: HRT

"PROTIVIMO se recentnom prijedlogu da ustaški pozdrav Za dom spremni postane službeni pozdrav Hrvatske vojske i osuđujemo isticanje ustaških simbola na javnim mjestima i priredbama. Upozoravamo na pojavu sve učestalijeg krivotvorenja povijesti i negiranja zločina počinjenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, napose u logoru smrti Jasenovcu, stoji u zajedničkoj izjavi Hrvatskog PEN centra. Naime, nedavno je održana redovna godišnja skupština društva, a temeljem rasprave o posljednjim događajima odlučeno je da se u javnost izađe sa zajedničkom izjavom.

"Osuđujemo ponašanje dijela hrvatske Katoličke crkve koji neskriveno daje potporu tim pojavama i njezinim protagonistima. Zabrinuti smo i zbog neznanja mladih naraštaja o tom razdoblju hrvatske povijesti i njihove ravnodušnosti, čemu su razlogom udžbenici i uopće nespremnost da se o njemu objektivno i istinito govori. Izraze neoustaštva sagledavamo u širem sklopu pojave i jačanja neonacizma ne samo u dijelovima Njemačke, nego i drugdje u Europi, čija su posljedica rast ksenofobije, rasizma i novog antisemitizma", stoji u izjavi PEN centar u kojoj se dodaje da su te pojave "ozbiljna prijetnja realizaciji načela europskog zajedništva, otvorenosti i demokratizaciji društva".

Hrvatski P.E.N. centar nevladina je udruga osnovana još 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika.

Na čelu PEN-a je Nadežda Čačinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara