Hrvatski Telekom predstavio rezultate za 2012: Prihodi pali za 7,6 posto, u 2013. očekuju daljnji pad!

Hrvatski Telekom predstavio rezultate za 2012: Prihodi pali za 7,6 posto, u 2013. očekuju daljnji pad!

Foto: Boris Kovačev/Cropix

PRIHODI u 2012. godini smanjeni su za 7,6 posto, no povećana su kapitalna ulaganja za 25,8 posto, a HT i dalje drži vodeći položaj u svim segmentima, uključujući i ICT.

Loša gospodarska godina, porast inflacije i nezaposlenosti, slabljenje kupovne moći stanovništva i kontrakcija BDP-a, sve su to čimbenici koji su utjecali i na poslovanje Hrvatskog Telekoma koji u 2012. bilježi nešto slabiju dobit. Neto dobit smanjena je 6,4 posto- na 1,6 milijardi kuna, dok su kapitalna ulaganja povećana za 1,180 milijardi odnosno 25,8 posto u odnosu na 2011.

"Zadržali smo vodeći položaj na tržištu u svim područjima poslovanja. Inicirali smo nove strateške i transformacijske poteze unutar kompanije. Transformiramo tvrtku, želimo osigurati da Hrvatski Telekom svojim razvojem bude ključni omogućitelj svim našim korisnicima", rekao je predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

Mudrinić je istaknuo da je T-HT zadržao vodeću poziciju na sva tri tržišta: pokretnih i nepokretnih komunikacija te IP-a, iako se broj korisnika u pokretnoj mreži lani smanjio za 5,4 posto. Od ukupnog broja korisnika u Hrvatskoj i dalje je njih 46,5 posto korisnika T-mobile mreže, a prosječan mjesečni prihod po korisniku iznosi 115 kuna. U T-HT-u bilježe i sve veću penetraciju pametnih telefona na tržište, i to 23 posto, u odnosu na 40 posto koliko imaju zemlje zapadne Europe.

"U svjetlu ovog gospodarskog okruženja u 2013. očekujemo da će prihodi i dalje padati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad gledamo obećanja i naše prognoze za 2012. u odnosu na ono što smo isporučili, ja bih rekao da smo uglavnom isporučili sve što smo obećali. Pad prihoda bio je nešto veći nego što smo inicijalno očekivali- i to zato što smo očekivali rast BDP-a. Rast nije realiziran, pa je i naš prihod nešto niži nego smo inicijalno planirali", kaže Mudrinić.

U prošloj je godini T-HT uspio očuvati i solidne marže, dodaje Mudrinić koji je najavio i prijedlog Glavnoj skupštini za dividendu od 20,51 kunu po dionici. Inovacije su postignute i u razvoju usluga u Cloudu (Oblaku), a u prosincu 2012. predstavljen je i pilot projekt mreže budućnosti Terra Stream.

"Mi sad imamo 300 korisnika koji su spojeni. Do njih dolazi 1 giga bit kao minimalna brzina, s mogućnošću da se to podigne. Gledajući budućnost mislimo da je to dobar pristup, no prije nego to zaključimo i krenemo potrebne su još dvije faze planiranja i pilotiranja. To sada radimo", kaže Mudrinić.Što se budućnosti Hrvatskog Telekoma u 2013. tiče, Mudrinić dodaje kako ostaju oprezni s obzirom na tešku gospodarsku situaciju koja će se nastaviti. "Prognoze smo uskladili s kretanjem BDP-a, a usredotočit ćemo se na daljnju troškovnu disciplinu", poručuje.

"U svjetlu ovog gospodarskog okruženja u 2013. očekujemo da će prihodi i dalje padati. No, očekujemo i rast u određenim segmentima kako bismo ublažili taj pad", dodaje. Dodatan utjecaj na prihode T-HT očekuje ulaskom u Europsku uniju.

"Mobilne terminacije i roaming cijene su pod ingerencijom Bruxellesa i one će bit smanjene od 1. srpnja što će također utjecati na prihode Grupe. Očekujemo i određeni elasticitet - da će korisnici više koristiti te usluge kad se cijena spusti", zaključuje Mudrinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara