"Hrvatski građani se hrane običnim smećem iz uvoza!"

"Hrvatski građani se hrane običnim smećem iz uvoza!"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SABORU traje objedinjena rasprava o četiri zakonska prijedloga kojim se naše zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Između ostalih, o Zakonu o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom. Riječ je prijedlogu zakona kojim se naše  zakonodavstvo usklađuje s onim Europske unije, a Vlada ga je usvojila na sjednici početkom mjeseca.

Zakonom se propisuju nacionalne odredbe prema kojima su subjekti u poslovanju materijalima i predmetima u dodiru s hranom obvezni Ministarstvu zdravlja prijaviti djelatnost proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište materijala i predmeta namijenjenih neposrednom dodiru s hranom, objasnio je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Inače, službenu kontrolu nad provedbom navedenih uredbi i prijedloga zakona obavljaju sanitarni inspektori, a carinski nadzor nad provedbom Uredbe ovoga zakona obavlja Carinska uprava Ministarstva financija.

"Potrebna je kontrola proizvoda do police"

Raspravu o hrani HDZ-ov Stjepan Milinković iskoristio je da bi upozorio na aferu sa zaraženim mlijekom, za koju su, kaže, neopravdano optuženi hrvatski seljaci.

"Jednostavno se dopušta nekontrolirani uvoz, a kod nas postoji kontrola i potrebito je učiniti kontrolu koja će se dogoditi do police, a ne kada se taj proizvod nađe na polici. Ponavljam da se ne optužuje one koji uistinu podnose najveći teret", rekao je Milinković.

"Sumnjam da u Hrvatskoj nema GMO hrane, no upravo stoga nužan je pojačan nadzor"

Najviše je polemike izazvala izmjena zakona o GMO-u. Iako većina saborskih klubova podržava paket EU zakona, kad je riječ o GMO hrani, složno pozivaju na oprez.

"To jest jedan iskorak u daljnjem usklađenju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije i to je nešto što je bilo potrebno učiniti, ali isto tako još jednom želim naglasiti potrebu da Hrvatska ostane GMO slobodna država", apelirao je HDZ-ov Petar Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnjam da u Hrvatskoj nema GMO hrane, no upravo stoga nužan je pojačan nadzor", rekao je HNS-ov Petar Baranović. "Prema ovom problemu trebamo se odgovorno ponašati budno prateći kakav će odnos prema GMO proizvodima i GMO tehnologiji u budućnosti imati svjetska znanost", istaknuo je Baranović.

Zastupnik laburista Branko Vukšić smatra kako, kad je riječ o ovom pitanju, ne bi smjelo biti lijevih i desnih. "Nužan je konsenzus", rekao je Vukšić. "S pametnom politikom i jedinstvenim stavom ovdje u Saboru, sasvim sigurno se možemo oduprijeti GMO tržištu", izjavio je Vukšić.

HDSSB-ov Dinko Burić smatra da smo bitku, kad je u pitanju kvaliteta hrane, već izgubili. "Danas se hrvatski građani hrane običnim smećem iz uvoza. Mi izvozimo zdravu hranu, a uvozimo hranu, u najmanju ruku, upitne kvalitete", izjavio je Burić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara