Hrvatski kanaderi vratili se iz Portugala: Tijekom 45 sati letenja gasili požare na šest lokacija

Foto: Arhiva

U HRVATSKU su se vratila dva kanadera koji su portugalskim gasiteljima pomagali u borbi s velikim požarima. Osim Hrvatske, zračnu pomoć u gašenju Portugalcima pružile su i Francuska te Španjolska.

"Sinoć su se u bazu Zemunik vratila dva kanadera koja su odmah nakon telefonske sjednice Vlade, 31. kolovoza 2013. i Odluke da se odobrava prelazak granice Oružanim snagama RH, poletjeli prema Portugalu u humanitarnu pomoć gašenja požara u toj zemlji.

Na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje proširili su se veliki požari s kojima se borilo oko 700 vatrogasaca. Veliki problem stvarao je i snažan vjetar. Portugal je zatražio pomoć europskih partnera, a u subotu im se uz francuske i španjolske kanadere pridružilo i hrvatsko pojačanje iz zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
O akciji međunarodne protupožarne humanitarne pomoći, zapovjednik protupožarne eskadrile, bojnik Davor Turković rekao je da je situacija u Portugalu, gdje je dnevno u zemlji haralo i 300 požara, izgledala kataklizmično, te da samo kiša može pomoći da se svi ti požari ugase. Naglasio je da je ovo iskustvo u profesionalnom smislu bilo vrlo korisno za pripadnike Protupožarne eskadrile.

`Situacije gdje je aktivno na stotine požara u isto vrijeme, ne mogu se simulirati. To je bila prilika i za tehničko usavršavanje taktike gašenja`, naglasio je zapovjednik Turković i zaključio da su svi ponosni što su znanjem i iskustvom pomogli kolegama i građanima Portugala u velikoj elementarnoj nepogodi. Hrvatski kanaderi su u toj humanitarnoj akciji imali 45 sati naleta, gasili su požare na 6 lokacija i izbacili 1.182 tone vode.

Inače, smještaj i letove u Portugalu plaća zemlja domaćin, a let do Portugala i natrag, te dnevnice posade, za ukupno 13 pripadnika HRZ-a financira Fond Europske komisije, odnosno EU, putem tijela zvanog Mehanizam za civilnu zaštitu", stoji u priopćenju MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara