Hrvatski pravobranitelji: Svakom petom Hrvatu prijeti siromaštvo i socijalna isključenost

Hrvatski pravobranitelji: Svakom petom Hrvatu prijeti siromaštvo i socijalna isključenost

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

U POVODU obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava danas je u Zagrebu održana konferencija za novinare hrvatskih pravobranitelja. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je kako svakom petom građaninu, kao i obiteljima izvan uobičajenih socijalno ugroženih kategorija, prijeti opasnost od siromaštva i socijalne isključenosti.

"Planovi za povećanje djelotvornosti socijalne politike i socijalne pomoći u Hrvatskoj se ne ostvaruju. U ime budućih ciljeva, ne smije se ići ispod minimuma standarda ustavnih i ljudskih prava i socijalne pravde", izjavio je Malčić.

Tri najčešće skupine osoba koje ulaze u kategoriju siromaštva su, prema riječima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, žene žrtve obiteljskog nasilja, trudnice i umirovljenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema podacima HZZ-a, 2011. godine evidentirane 184 žrtve nasilja, od kojih su zaposlene samo 22. Žrtve najčešće žive na rubu siromaštva, a socijalna prava ostvaruju slabo ili nikako", istaknula je Ljubičić.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tvrdi da svaka ekonomska kriza najviše pogađa djecu, koja u obiteljima s nižim prihodima češće doživljavaju psihičko zlostavljanje. Rješenje vidi u boljoj intervenciji države, pomoći i potpori stručnjaka, transparentnijoj raspodjeli novca za djecu u ukupnom dohotku te u stvaranju tzv. dječjeg proračuna.

Prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, u nezadovoljavajućim uvjetima stanuje oko 18 posto osoba s invaliditetom, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, koja je napomenula i da prema procjenama Svjetske banke 20 posto najsiromašnijih ljudi svijeta ima neki oblik invaliditeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara