Hrvatski sabor slavi 24. rođendan

Hrvatski sabor slavi 24. rođendan

Foto: Hina

DAN JE Hrvatskog sabora. Na današnji dan 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor.

Povijesni dan za Hrvatsku. Tog 30. svibnja 1990. utemeljenjem višestranačja otvoren je put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske države. Prvim predsjednikom Sabora imenovan je Žarko Domljan koji je u svom govoru istaknuo da Sabor napokon postaje mjesto otvorenog sučeljavanja, gdje će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti, svjesni svoje odgovornosti. "Hrvatski sabor neće biti mjesto u kojem će se donositi odluke stvorene izvan i mimo njega, kao što je to bila praksa u jednostranačkim režimima", poručio je Domljan.

Za jednog od trojice potpredsjednika izabran je Vladimir Šeks, za predsjednika Izvršnog vijeća Stipe Mesić, dok je za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske izabran Franjo Tuđman. Prvi hrvatski predsjednik tad je naglasio kako je učinjen važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. "Hvala svima vama na pažnji i udjelu u ovom povijesnom zbivanju, a i svima onima koji nam dadoše povjerenje. Nek nam živi i napreduje demokratska i suverena Hrvatska", zaključio je Tuđman.

Spomenimo i kako se današnji dan do 2001. slavio kao Dan državnosti, a prije točno 20 godina valutu hrvatski dinar zamijenila je hrvatska kuna.

Na današnji dan izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Josipom Lekom položit će vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju i odati počast preminulim predsjednicima Hrvatskoga sabora, Vlade i Republike. Točno u podne u Saboru će biti održan Svečani prijem. Sabor i ove godine organizira Dan otvorenih vrata. U subotu, 1.lipnja od 10 do 17 sati, građani će bez najave moći posjetiti i razgledati Hrvatski sabor i doznati nešto o njegovoj povijesti. Pridružit će im se i aktualni predsjednik Sabora, Leko, kao i neki zastupnici.

Leko: Zanemarimo osobne interese, brinimo o dobrobiti građana

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko pozvao je danas saborske zastupnike i dužnosnike da u "ozbiljnim vremenima" za Hrvatsku zanemare osobne interese i da svima na prvom mjestu bude budućnost i dobrobit hrvatskih građana.

"Vjerujem u Hrvatsku, njezinu prošlost, sadašnjost i budućnost", rekao je Leko na svečanosti u prigodi Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja, citirajući poruku bana pučanina Ivana Mažuranića.

Prije 24 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi višestranački Sabor temeljem rezultata prvih demokratskih izbora nakon Drugoga svjetskog rata. Uspostavom tog Sabora, naglasio je Leko, započela je izgradnja moderne hrvatske države utemeljene na vrijednostima parlamentarne demokracije.

Upravo u Saboru, ističe, donosile su se glavne političke odluke koje su odredile budućnost Hrvatske: Božićni Ustav, ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti, odnosno o raskidu državno-pravnih sveza sa ostalim republikama bivše SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko podsjeća da je Hrvatska legitimnu težnju za samostalnošću i slobodom ostvarila na bojnom polju, ali da, usprkos ratu i teškoj humanitarnoj krizi, ni u jednom trenutku nije skrenula sa zacrtanog puta izgradnje demokratskog društva.

"Braneći se od agresije u oslobodilačkom, nametnutom ratu, Hrvatska se borila i za najviše ljudske vrijednosti - slobodu, demokraciju te ljudska prava za sve građane bez obzira na njihova politička, vjerska uvjerenja ili nacionalnu pripadnost", naglašava.

Leko je i danas posebno zahvalio hrvatskim braniteljima za koje kaže da su iznijeli najveću žrtvu u borbi za neovisnu, demokratsku i slobodnu europsku Hrvatsku.

Podsjetio je da se bliži godišnjica Hrvatskog ulaska u Europsku uniju, te poručio da se uloga Sabora nije i ne smije umanjiti. "Hrvatski sabor je i dalje glavni čuvar nacionalnih interesa, predstavnik svih građana Hrvatske", poručuje Leko.

Osvrnuo se i na nedavne izbore za Europski parlament, naglasivši kako rezultati u nekim od najvećih država članica glasno upozoravaju da se više ne smiju zanemarivati kritike na račun funkcioniranja EU- institucija.

"Dugogodišnja kriza s kojom je suočena Europa iz financijske i ekonomske krize pretvorila se u ozbiljnu političku krizu, koja bi mogla imati nesagledive i vrlo opasne posljedice za mir i stabilnost u svijetu", upozorio je Leko.

Hrvatska, naglasio je, želi sačuvati mir i stabilnost u ovom dijelu Europe.

Predsjednik Sabora kaže kako se posljedice krize snažno osjećaju i u Hrvatskoj, te kako hrvatski građani traže hitne i konkretne mjere koje će zemlju izvesti iz krize.

Svečanosti u Saboru nazočio je politički vrh države, predstavnici gospodarskoj, kulturnog, javnog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara