Hrvatsko otkriće rješava veliki broj forenzičkih slučajeva koji su do sada bili nerješivi?

Foto:  Osobni album

DRAGAN PRIMORAC i Gordan Lauc,u Milanu su na sastanku konzorcijuma znanstvenika uključenih na projekt "Pain OMICS" (projekt u vrijednosti 7.5 milijuna Eura), prezentirali rezultate kojim su potvrdili da se analizom glikana u krvnim flekama pronađenim na mjestu zločina može odrediti dob počinitelja kaznenih djela. Osim toga postoje indicije da će u određenim situacijama koristeći analizu glikana čak biti moguće razlikovati međusobno i jednojajčane blizance.  Navedeni rezultati imaju golemu važnost u razvoju forenzičkih znanosti jer na osnovu postojećih forenzičkih metodologija (klasične metode analize DNA) koje se danas primjenjuju u forenzici, dob počinitelja kaznenog dijela nemoguće odrediti. 
 
Kako se naglašava u priopćenju golemi broj "forenzičkih slučajeva" i dalje je nerješen, prvenstveno zbog činjenice da se genotip biološkog traga pronađenog na mjestu događaja ne poklapa s tisućama pohranjenih genotipova počinitelja kaznenih djela pohranjenim u DNA bazama podataka pa je  stoga golema pozornost usmjerena prema razvoju novih postupaka kojima bi se iz pronađenog biološkog traga mogli utvrditi najvažniji “fenotipski” podatci, prvenstveno približna starost počinitelja kaznenog djela. 
 
"Upravo razumjevanje funkcije glikana i njihovo specifično pojavljivanje u različitim periodima života prof.dr. Laucu i meni je omogućilo da dobijemo uvid u procese o kojima do sada jako malo znalo i koji mogu imati golemi značaj u kliničkoj medicini ali i u forenzičkih znanostima. Nedvojbeno je da je Genos jedan od vodećih svjetskih centara za istraživanje glikana, te da iako ništa ne želim prejudicirati, naš naš zajednički projekt može doprinijeti u rješavanju velikog broja forenzičkih slučajeva koji su do sada bili nerješivi ali i da da može dati veliku svjetsku prepoznatljivost Hrvatskoj", tvrdi Primorac. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Lauc podsjeća da je Europska Komisja odobrila 7.5 milijuna eura, a u koji su uključeni hrvatske institucije “Genos” i bolnica “Sveta Katarina”. 
 
"Ova priča s glikanima i starenjem je fascinantna i osim što smo je prezentirali u Milanu i na ISABS-u uskoro izlazi i publikacija u jednom od vodećih časopisa na tu temu i uvjeren sam da će značajno doprinijeti razvoju forenzičkih znanosti", tvrdi Lauc. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara