Hrvatsko vijeće za medije: Bojkotirajte "U ime u obitelji", isti su kao i Mamić koji je Indexovcima onemogućio praćenje Dinama!

Foto: Hina

POSTUPAK inicijative U ime obitelji koja je odlučila ne dopustiti pristup Indexovim, ali i novinarima još nekih većih medija u svoj stožer tijekom praćenja rezultata referenduma, osudilo je nakon HND-a i većine medija i Hrvatsko vijeće za medije.

> Cenzura! Željka Markić zabranila Indexu i dijelu medija izvještavanje! HND poziva: Bojkotirajte "U ime obitelji"!

"Hrvatsko vijeće za medije upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji' koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja  iz  prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate. Građansku inicijativu pozivamo da upravo u ime demokracije na koju se pozivaju povuku svoju odluku i dozvole novinarima da rade svoj posao. Nevjerojatno je da se 2013., u zemlji članici Europske unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti  novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje. Time inicijativa slijedi trag Zdravka Mamića koji je praćenje rada Dinama iz istih razloga onemogućio novinarima Indexa", piše u priopćenju.

"Kako u radu  Vijeća sudjeluju medijske kuće, portali, elektronički mediji koji pokrivaju gotovo 90 posto hrvatskog medijskog tržišta, ukoliko Inicijativa ustraje u nedemokratskoj i cenzorskoj odluci, svoje članove pozivamo na solidarnost i bojkot njihovih aktivnosti prije i poslije objave rezultata referenduma", završava priopćenje koje je potpisala Sanja MIkleušević Pavić.

"Pozdravljamo bojkot 'U ime obitelji'"

U dodatnom priopćenju istaknuto je da, "zato što u radu HVM-a sudjeluju medijske kuće, portali, novine i elektronički mediji koji pokrivaju više od 90 posto hrvatskog medijskog tržišta", Vijeće pozdravlja odluku gotovo svih medija članica da zbog nedemokratske i cenzorske odluke građanske inicijative "U ime obitelji" ne prate njihove aktivnosti prije i poslije objave rezultata referenduma. "Stoga pozdravljamo odluku gotovo svih medija članica da zbog nedemokratske i cenzorske odluke građanske inicijative 'U ime obitelji' ne prate njihove aktivnosti prije i poslije objave  rezultata referenduma", ističe se.

U drugm se priopćenju ističe i da se "s obzirom na to da je referendumsko pitanje vezano uz Ustav Republike Hrvatske, podsjećamo na sadržaj članka 38. Ustava, koji je nedvosmisleno jedan od najvažnijih temelja demokracije: 'Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji'."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara