Hrvatskoj odobreni prvi projekti iz europskih fondova

Hrvatskoj odobreni prvi projekti iz europskih fondova

Foto: Davor Pongračić / Cropix

EUROPSKA komisija odobrila je dva vrijedna projekta koji će se financirati iz EU fondova, a ulaskom u EU Hrvatska je devet puta povećala mogućnost korištenja novca iz fondova za projekte, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, rekao je kako će Hrvatska uz postojeće IPA, od sada koristiti izdašnije fondove.

"Broj korisnika ovih fondova, uz deset najmanje razvijenih županija, širi se na sve županije, a prerađivačka industrija i turizam imaju prvenstvo u korištenju ovih fondova. Ulazak u EU otvara veću mogućnost u korištenju ponuđenog novca i moramo raditi na informiranju i senzibiliziranju javnosti s ovim mogućnostima korištenja bespovratnog novca koji će podići standard hrvatskih građana", rekao je Grčić.

U proteklu godinu i pol dana udvostručena su sredstva iz IPA fondova, rekao je Grčić, a sad imamo devet puta veću mogućnost alokacije ponuđenog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim pozvati sve potencijalne korisnike te poduzeća i jedinice lokalne samouprave da krenu u pripremu projekata", pozvao je Grčić.

Država ima u pripremi projekte vrijedne više od 650 milijuna eura, a pomaže i lokalne projekte koji su prije svega na odgovornim pojedincima odnosno samoupravnim jedinicama.

"Prihvaćena su dva projekta: vodoopskrbni sustavi u Poreču i Osijeku", rekao je Grčić i iznio da je njihova ukupna vrijednost 140 milijuna eura.

Na provjeri Europske komisije je projekt pruge Dugo Selo-Križevci vrijedan 200 milijuna eura za kojega se očekuje pozitivan odgovor.

Konferencija za medije održana je povodom konstituirajuće sjednice Nadzornog odbora Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007-2013."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara