Hvidra: Ovo je presuda Hrvatima u BiH, poručeno nam je da nemamo pravo ništa tražiti

Foto: ICTY

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVDIR-a) Zoran Zovko izjavio je da je osuđujuća presuda u slučaju "Prlić i ostali" očekivana, te izrazio žaljenje zbog osuđenih koji su dobili velike zatvorske kazne u prvostupanjskoj presudi.

Dodao je da ostaje da se vidi kakva će biti drugostupanjska presuda. Prema njemu, današnja presuda je "možda prošla i bolje nego što je trebala".

"Ovo je prvenstveno presuda Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Jasno je poručeno da nemamo pravo tražiti ništa u ovoj zemlji. Ni politički, ni ekonomski, nikako. Mislim da je presuda pala tako da nismo smjeli izaći na referendum u BiH, da nismo smjeli napraviti postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su obranile ove prostore", istakao je Zovko, dodavši kako smatra da ovo jeste presuda i Republici Hrvatskoj.

Ovakvu presudu Zovko je ocijenio sramotnom za Haški sud.

"Mi živimo ovdje i živjet ćemo ovdje. Nitko nas neće pomaknuti s ovih prostora. Mi u sebi nosimo svoju istinu i znamo tu istinu. Da li se ona poklapa s nečijom drugom istinom? Najvjerojatnije nije. Mi smo za to da odgovaraju svi oni koji su odgovorni za zločine pojedinačno. Svatko ima svoje ime i prezime i ako je nešto učinio suprotno pravilima rata, neka ta osoba i odgovara za to", pojasnio je Zovko.

Mostar je podijeljen grad u glavama ljudi koji žive u njemu. Zovko je istaknuo kako smatra da će ova presuda donijeti promjene u gradu. Dok su jedni za ovu presudu, drugi nisu, te Zovko smatra kako će ona sigurno imati dugotrajnih posljedica.

Zovko je kazao kako je odrastao u miješanoj sredini, gdje poznaje običaje i pravoslavaca i muslimana, a i oni poznaju njegove. Danas, generacije se ne znaju. Svaka generacija zna za sebe i svoj narod, ne poznaje onoga drugog.

"Ne daj Bože da dođe ponovo do nečega, mislim da nitko nikome neće pružiti ruku. Mislim da je to poraz svih nas. Na ovim prostorima, nitko nije čist do kraja i nitko nije crni đavo. Svi smo mi u jednom dijelu pozitivni, a u drugom negativni. Tako mislim i na Hrvate, i na Bošnjake i na Srbe“, zaključio je Zovko, dodavši da bi bilo bolje da "smo mi svojim sredstvima, putem pisane dokumentacije i svega što ima došli do jedne istine na ovim prostorima, da tu istinu kažemo ovoj mladosti".

Iako su presudu i u zapadnom i u istočnom dijelu Mostara građani pratili u kafićima i drugim javnim mjestima, velikog slavlja ili negodovanja nakon izricanja, ipak, nije bilo. Atmosfera u gradu je uobičajena. Mostarci šetaju ili rade, dok je grad pun turista. Po izricanju presude, većina građana koji su je pratili, vratili su se svojim svakodnevnim aktivnostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara