Hypo banka ovrhom traži vlasništvo nad Slobodnom Dalmacijom kako bi naplatili gotovo 80 milijuna kuna

Foto:  Lider

HYPO Alpe-Adria Banka pokrenula je pred Općinskim sudom u Zagrebu ovršni postupak nad Europapress Holdingom, a temeljem ugovora o tri kredita iz 2005. i  2006. godine koje Ninoslav Pavić nije vraćao. Banka traži od EPH  2.160.558 redovnih dionica Slobodne Dalmacije, što je više od 40 posto vlasništva nad ovim dnevnim listom.
 
Banka se nada da će prodajom tih dionica doći do 10.6 milijuna eura koliko je dužan EPH za Slobodnu Dalmaciju, a traže i 198 tisuća eura zateznih kamata. Osim prodaje dionica Hypo banka zatražila je od suda zapljenu, procjenu i oduzimanje svih pokretnina EPH bez obzira gdje se pokretnine nalazile te prodaju tih pokretnina i namirenje ovrhovoditelja iz novčanog iznosa dobivenog prodajom.  
 
Zalog kreditima dionice Slobodne Dalmacije
 
Kako smo napisali u uvodu zalog kreditima EPH bile su dionice tog splitskog dnevnika. Riječ je o ugovorima o kreditu od 3,3 milijuna eura od 27. listopada 2005. godine. Tu je i ugovor od 18. listopada 2005. godine od 11,4 milijuna eura te od 26. travnja 2006. godine od 6,3 milijuna eura. Valja naglasiti da su Europa Press Holding i Hrvatski fond za privatizaciju 30 kolovoza 2005. godine potpisali ugovor o kupnji dionica Slobodne Dalmacije čime je EPH postao većinskim vlasnikom SD-a od 70 posto dionica.
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hypo banka tvrdi da Pavićev EPH nije uredno podmirivao obveze, a Banka je 21. lipnja 2013. godine od javnog bilježnika ishodila potvrdu o ovršnosti.
 
Slobodna Dalmacija nije obuhvaćena postupkom predstečajene nagodbe već su tu tvrtke EPH, Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. Plan za spas EPH svodi se i na to da se sve tvrtke u potpunom ili većinskom vlasništvu EPH spoje u jednu centralnu tvrtku.  Među njima bila bi i Slobodna Dalmacija. No, ovim postupkom sve se mijenja. 
 
Istraga i dalje traje
 
Svakako valja naglasiti da do danas  DORH još uvijek nije odbacio prijavu protiv EPH koju je podnio sindikalist Ozren Matijašević koji je od glavnog državnog odvjetnika zatražio da ispita poštuje li Europapress holding ugovor o kupovini Slobodne Dalmacije. Prema mišljenju iz kaznene prijave DORH-u "društvo Hypo Alpe Adria vrijednosnica  d.o.o. Zagreb je takvim pravnim poslom pretrpjelo štetu od cca 30.000.000,00 kuna, dok je društvo Europapress Holding d.o.o. Zagreb  steklo nepripadnu dobit od 73.000.000,00 kuna".
 
Istraga se proširila i na malverzacije s računom Slobodne Dalmacije pa se tako ispituju navodi kako je EPH uplatio 2005. godine novac Hrvatskom fondu za privatizaciju u iznosu od 24,5 milijuna kuna za kupljene dionice "Slobodne Dalmacije", da bi se nakon toga gotovo ista suma novca odlila s računa "Slobodne Dalmacije".
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara