I Europska komisija upozorava Hrvatsku na "uhljebe"

I Europska komisija upozorava Hrvatsku na "uhljebe"

Foto: Index

U HRVATSKU 19. siječnja stiže izaslanstvo Europske komisije,a jedna od tema bit će loše upravljanje u našim javnim poduzećima, potvrdila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro u emisiji Hrvatska uživo. U dokumentima Komisije politička imenovanja se ističu kao problem našeg gospodarstva.
"Dolaze eksperti za ekonomske i financijske poslove i to tehnički tim, a ne politički. Europska komisija ne savjetuje ili pak traži da ne bude političkih imenovanja. To nije način na koji oni razgovaraju", rekla je Paro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar financija Boris Lalovac nada se da zbog smanjenja proračunskog deficita Hrvatska neće od Europske komisije dobiti neke nove mjere, no Vlada bi mogla ponovo dobiti upozorenje zbog "uhljeba" u tvrtkama u državnom vlasništvu.

"Hrvatska je usvojila strategiju da se članovi biraju javnim natječajem i to vrijedi od 1.siječnja 2015. godine. S time ćemo se moći pohvaliti kad stigne izaslanstvo. Bruxelles za nas ima puno prijedloga. Vrlo jasno govore kako se Vladi savjetuje da se javna poduzeća prilagode okruženju i da se osigura njihov opstanak na tržištu i smanjuju potrebe za zaduživanjem u financijskom sektoru", javila je Paro i dodala da iza svega stoji poruka da u tome treba biti što manje politike, a da se javnim poduzećima treba upravljati na konkurentan način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara