I Slovenija napušta Schengen, vraćat će izbjeglice u Hrvatsku?

I Slovenija napušta Schengen, vraćat će izbjeglice u Hrvatsku?

Foto: FAH

SLOVENIJA će u srijedu od ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendirati Schengenski režim, rekli su u srijedu slovenski premijer Miro Cerar i ministrica unutarnjih poslove Vesna Gjerkeš Žnidar.

Premijer Slovenije na press konferenciji izjavio je da će u slučaju priljeva većeg broja izbjeglica "postupati u skladu sa Schengenskom uredbom i slovenskom i europskim pravom". Nije pojasnio što to točno znači, ali špekulira se kako postoji mogućnost da će Slovenija vraćati izbjeglice natrag u Hrvatsku.

"Stanje moramo imati pod nadzorom"

Cerar je na kraju svog posjeta Lendavi, nedaleko granice s Mađarskom, na konferenciji za novinare rekao da su mjere za pripremu ponovne granične kontrole prema Mađarskoj već počele i da će se primjenjivati od 24 sata, te mjeru obrazložio činjenicom da EU još nije zauzela jedinstven stav u pogledu izbjegličkog problema.

Tim će potezom Slovenija lakše kontrolirati protok ljudi, kako je ne bi iznenadila neka veća skupina izbjeglica i migranata, a događaji u vezi s tom problematikom neprestano se prate i vlada je pripremljena na različite scenarije, istaknuo je slovenski premijer, dodavši da je sve "pod kontrolom".

"Stanje moramo imati pod nadzorom, primati i pomagati ljudima u nevolji, ali ćemo ih tretirati u skladu s predviđenim postupcima, uvažavajući naše integracijske i sigurnosne prilike", naglasio je Cerar.

I Austrija uvela granične kontrole

Istodobno u Ljubljani, gdje je konferenciju za novinare održala ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, službeno je potvrđeno da je Austrija od 19 sati uvela mjere granične kontrole na tri granična prijelaza prema Sloveniji, kako je Beč ovih dana i najavio, također zbog navale izbjeglica.

Gjerkeš Žnidar je kazala da je privremeno ukidanje schengenskog režima prema Mađarskoj bila neizbježna i hitno potrebna kako bi se ovladalo migracijskim tokovima i spriječio nekontrolirani priljev izbjeglica i migranata na slovenski teritorij, ali će Slovenija glede izbjeglica i dalje iskazivati europsku solidarnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara