I mostarski Aluminij rekao "zbogom" HEP-u: Struju će od sad nabavljati od jeftinijeg slovenskog GEN-I

Foto: Ilustracija

IZMEĐU Aluminija d.d. Mostar i slovenske tvrtke GEN-I potpisan je ugovor o kupoprodaji 100 MWh/h električne energije za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2013. godine.

"U Upravnoj zgradi Aluminija potpisali su ga predsjednik Uprave GEN-I Robert Golob, član Uprave GEN-I Igor Koprivnikar i direktor Aluminija Ivo Bradvica, a njime je, za razdoblje do kraja 2013. godine, ugovorena kupnja struje prema povoljnijoj cijeni u odnosu na onu koju smo plaćali u prethodnomu razdoblju", stoji u priopćenju mostarske tvrtke koja je ranije struju nabavljala od Hrvatske elektroprivrede.

"Tijekom mjeseca srpnja, prikupili smo nekoliko ponuda od različnih proizvođača i trgovaca električnom energijom s prostora jugoistočne Europe. Sve stavke iz tih ponuda pomno su razmotrene i utvrdili smo kako nam je iz GEN-I stigla ona najpovoljnija. Naime, kada na ugovorenu cijenu za preostalo razdoblje 2013. godine dodamo i troškove prijenosa, opet ćemo struju od slovenskoga partnera kupovati jeftinije u odnosu na onu koju kupujemo i koju smo kupovali igdje dosad", komentirao je direktor Bradvica.

Podsjećamo, ukupne Aluminijeve godišnje potrebe su 225 MWh/h električne energije, a kontingent od 100 MWh/h dosad je kupovan od Hrvatske elektroprivrede, no taj je ugovor morao pretrpjeti izmjene nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te je postao nepovoljan za Aluminij. Sada je, konačno, i pitanje 100 MWh/h struje riješeno za razdoblje do isteka tekuće godine, dokad za onih preostalih 125 MWh/h mostarska tvornica ima sklopljen ugovor s Elektroprivredom HZ Herceg-Bosne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara