I nacionalne manjine tema predizbornih nastupa stranaka u Srbiji

Ilustracija: Arhiva

PREDSJEDNIK Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u utorak da će se na temelju odnosa prema manjinskim nacionalnim zajednicama vrjednovati tko je iskreno za Europu, a tko se samo deklarativno zalaže za pristupanje EU, prenijela je agencija Beta.

Čanak je na konferenciji za novinare rekao da manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini zapravo predstavljaju "dijasporu EU", s obzirom da su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, i Rumunjska članice EU.

Čelnik LSV-a je podsjetio da je u Vojvodini šest jezika u službenoj uporabi i dodao da se upravo prema pitanju poštovanja prava na službenu uporabu jezika nacionalnih manjina mjeri i odnos prema europskim vrijednostima.

U Vojvodini su, uz srpski, u službenoj uporabi i hrvatski, mađarski, slovački, rumunjski i rusinski jezik.

LSV je ovom prigodom predstavio svoje kandidate za zastupnike u Skupštini Srbije, koji pripadaju različitim nacionalnim zajednicama, među kojima i Jasminu Đaković, pripadnicu hrvatske zajednice.

Ona je rekla da Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti devedesete godine prošlog stoljeća, kada je LSV bila jedina stranka koja je ne samo osudila njihov progon iz Vojvodine, već su aktivisti te stranke doslovno stajali pred kućama susjeda i štitili ih od protjerivanja, prenijela je Beta.

U kontekstu zauzimanja za prava nacionalnih manjina stranaka koje sudjeluju na predstojećim srbijanskim izborima mediji u Vojvodini prenose izjavu državnog tajnika u mađarskome parlamentu Németha koji je pozvao vojvođanske Mađare da u što većem broju izađu na izvanredne izbore u Srbiji i podrže zastupničke kandidate Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Nemeth je prigodom posjeta sjeveru Vojvodine rekao da će na taj način preko svojih predstavnika u parlamentu mađarska zajednica u Srbiji učiniti još jedan krupan korak u ostvarivanju svojih prava.

SVM jedina je manjinska stranka u Vojvodini koja samostalno izlazi na predstojeće srbijanske izbore.

Ostale stranke nacionalnih manjina, uključujući i hrvatsku, ušle su u veće koalicije koje uopćeno obećavaju da će zastupati interese manjih etničkih skupina ukoliko dobiju glasove birača.

Pitanjem manjina, ali samo bunjevačke koja niječe hrvatsku pripadnost, pozabavio se tijekom boravka u Subotici čelnik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić koji je vodstvu te zajednice obećao ubrzanje standardizacije "bunjevačkog jezika" i formiranje Zavoda za kulturu Bunjevaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara