I nakon otkaza dali smo im 27 milijuna kuna!

I nakon otkaza dali smo im 27 milijuna kuna!

Foto: FAH, Facebook (Dragutin Lesar)

BIVŠI državni dužnosnici i nakon otkaza ili odlaska s dužnosti imaju pravo na punu plaću šest mjeseci nakon odlaska, te na pola plaće još sljedećih šest mjeseci. Prema službenim podacima u 2013. godini tim bivšim državnim dužnosnicima isplatili smo tako više od 27 milijuna kuna!  

Neka drugi štede!

Šefa laburista Dragutina Lesara, ujedno i zastupnika u Saboru zanimalo je koliko zapravo košta država i koliko je zapravo istine u mantri - svi trebamo štedjeti. Prema podacima koje je dobio iz Sabora i Ministarstva uprave, Vlada je na bivše državne dužnosnike u ministarstvima i državnim upravnim organizacijama potrošila više od 2,1 milijun kuna.

"Državnim dužnosnicima koji su ostvarili pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti u 2013. godini isplaćeno je ukupno 2,16 milijuna kuna", stoji u pismenom odgovoru kojeg je dobio saborski zastupnik Dragutin Lesar. Prema pismenom odgovoru takvih slučajeva je bilo 17, odnosno tri su državna dužnosnika kojima je prestala dužnost zamjenika ministra, 11 ih je prestalo obnašati dužnost pomoćnika ministra, a troje je bivših ravnatelja državne upravne organizacije.

Odlazili i zbog sumnje u primanje mita

Prema članku 15. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika dužnosnici nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.

Zbog sumnje u primanje mita u siječnju prošle godine Vlada je razriješila dužnosti pomoćnika ministra branitelja Dinka Mikulića. Početkom prošle godine zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal razriješena je dužnosti i to na osobni zahtjev, a pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak razriješen je dužnosti na istoj sjednici Vlade.

Tu su i odlasci iz ministarstva turizma, a od direktora većih tvrtki podsjetimo se na odlazak predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na lokalnim razinama gotovo 25 milijuna kuna na plaće bivših

Lesara je zanimalo koliko nas financijski stoje i bivši načelnici, gradonačelnici i župani, a sudeći prema odgovoru iz Ministarstva uprave stajali su nas samo u 2013. godini 24,9 milijuna kuna.

"Vidljivo je da je pravo na plaće i staž osiguranja temeljem članka 90a Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koristilo 266 osoba za što je iz proračuna jedinica isplaćeno 24,96 milijuna kuna", stoji u odgovoru kojeg je dobio Lesar.

Veći iznos zbog lokalnih izbora

"Osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme posljednjih 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti", stoji u Zakonu.

Valja napomenuti kako su prošle godine održani lokalni izbori pa je valjda slijedom toga i ovaj iznos po godinama manji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara