I predsjednik Instituta za financije pozvao banke da objasne otkud im 314 milijardi kuna

I predsjednik Instituta za financije pozvao banke da objasne otkud im 314 milijardi kuna

Screenshot: UPFdeutschland

PREDSJEDNIK Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo Tihomir Domazet u subotu navečer dao je potporu svojim kolegama, profesorima Ekonomskog fakulteta Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinčeviću, ocijenivši da ih je Hrvatska udruga banaka (HUB) nedopustivo i nedemokratski napala.

> Rat bankara i profesora - Jakovčević odgovara: To je staljinističko zastrašivanje, neka odgovore!

Domazet je u priopćenju reagirao na HUB-ovo pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru u kojemu bankarska udruga traži očitovanje o, kako kažu, "netočnim i štetnim" izjavama dvojice profesora da banke manipuliraju tečajem i ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti. Domazet od banaka traži da se ograde od ovog "ataka HUB-a".

Uz potporu prozvanim kolegama, Domazet upozorava kako niti jedna banka u Hrvatskoj dosad nije pružila transparentno i cjelovito financijsko izvješće da bi se otklonile bilo koje sumnje i nejasnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva banke da potvrde ili opovrgnu službeni izvještaj Hrvatske narodne banke (HNB) prema kojemu su ukupno odobreni bankovni krediti na kraju 2013. godine iznosili 313,95 milijardi kuna, a pritom banke nisu imale nikakve domaće i inozemne obveze po osnovi kredita.

Banke za iznos od gotovo 314 milijardi kuna u 2013., prema izvješću HNB-a, nisu uzele nikakav zajam niti u Hrvatskoj niti u inozemstvu, pojasnio je Domazet u izjavi Hini te pozvao banke i financijske institucije na transparentno objavljivanje financijskih izvješća. To je, kaže, svugdje u inozemstvu preduvjet za bilo kakav daljnji razgovor.

Tek nakon toga treba pristupiti iznalaženju rješenja, rekao je i dodao kako je aktualni napad HUB-a na Jakovčevića i Lovrinčevića "neprimjeren ovom stoljeću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara