I slavni šahist reagirao na krizu: Zakašnjela reakcija Zapada, Putin kroz krize jača vlast

Foto: Hina

SAD i Europska unija morale su ranije reagirati na rusko ugrožavanje suvereniteta Ukrajine, a njihova će zakašnjela reakcija samo povećati cijenu neizbježnog sukoba s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji kroz krizne situacije jača svoju moć i utjecaj, ocijenio je Gari Kasparov, istaknuti ruski oporbenjak i jedan od najslavnijih šahista svih vremena u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Kasparov je bez ikakve ograde konstatirao kako se Rusija u proteklih petanaestak godina iz slabe demokracije transformirala u jednostranačku državu u kojoj Putin vlada kao diktator.

"Pod Putinom Rusija je postala negativna sila. Putin očajnički treba pozornost da bi ostao relevantan", izjavio je Kasparov dodajući kako je upravo sadašnji ruski predsjednik taj koji ima koristi od kriza i nasilja u državama poput Sirije ali i Ukrajine.

Time se, ocjenjuje Kasparov, diže cijena nafte i Putinu ujedno omogućava kontrola nad značajnim izvorima novca.

Kasparov je istaknuo kako je osobno odavno upozoravao Zapad na Putinove ambicije za pripojenje Krima Rusiji no tome nije dana odgovarajuća pozornost jer u to nitko nije želio povjerovati.

"Pitanje je samo zašto su se EU i SAD pretvarale da to nije bio Putinov plan od početka i da Ukrajina nije bitna za ostatak Europe", kazao je Kasparov upozoravajući kako je bilo nedopustivo da Zapad tako dugo tolerira Putinove teze o navodnom građanskom ratu u Ukrajini.

"I ranije je bilo teško očekivati vojnu intervenciju a sada će biti još teže... To je ono što se uvijek događa kada se na vrijeme ne postupi protiv diktatora kakav je Putin - cijena raste", upozorio je Kasparov.

Dodao je kako u samoj Rusiji gotovo da nema tko dignuti glas protiv diktatorskog režima jer su u zatvoru svi lideri oporbe, ali i svatko onaj tko se usudi kritizirati Putina. Upozorio je kako su u Risiji ugrožene i mediske slobode jer vlasti sve medije, uključujući internet, "agresivno cenzuriraju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara