I službeno potvrđeno: glupi smo!

Foto: Fabio Šimićev/Zadarski list

"VRLO GLUPO!" - odgovorio je, i ponovio, Slavko financ-ministar Linić na pitanje TV novinara o tome da li su nove mjere koje je smislio u šegrtskoj radionici Ministarstva financija, udar na poduzetništvo. Novinar je, eto, obaviješten da je glup jer je pitanje formulirao iz stava poduzetnika. A ministar Slavko je još dod'o i to kako je umoran od glupih novinarskih pitanja i kako više neće ni s kim razgovarati.

Dakle, poduzetnici i obrtnici smatraju da su mjere vlade antipoduzetničke. Ministar smatra da je to ne samo glupo nego još i vrlo! Neki dan ih je ionako prozvao jer su od vlade "dobili" 7-8 milijardi kuna kroz smanjeni PDV i porez na dobit, a da, zamisli, oni nisu od dobiti i smanjenog poreza otvarali radna mjesta. Dakle, znamo tko su glupani. Poduzetnici i obrtnici. Novinari se pak usuđuju o takvoj gluposti pitati ministra za mišljenje, Dakle, i oni su glupani.

Kada je nedavno skupina ekonomskih analitičara i znanstvenika raspravljala o dugu i kamatama koje država ima, te kroz primjere Islanda, Argentine i Bolivije izrazila mišljenje da se dug treba preispitati i da treba vidjeti koliko je legalno napravljen, te da li se neki dio može osporiti, Slavko je zaključio da pričaju gluposti i da ih se srami. Ponovio je taj stav prema svim znanstvenicima i analitičarima koji su doveli u pitanje opravdanost privatizacije državne imovine, poput osiguranja, banaka, luka i sličnog, a u svrhu krpanja proračuna. Zbog toga što se protiv takve privatizacije izjasnio i najveći dio opozicije, i za njih je izjavio, a što drugo, no da govore gluposti. Broj glupana oko ministra Linića, koji se istih srami, neumitno se povećava.

Reagirajući na odluku suda o provjeri ustavnosti predstečajnih nagodbi, ministar nas je, vrlo bijesno, obavijestio kako je bačeno mnogo novca koji je u to uložen, a da su jamčili za predmetnu tvrtku jer stranci ne moraju znati za naše gluposti. Glupost svih i svakoga u to vrijeme već postaje gotovo zaštitni znak Linićevog okruženja.

Nije ministar zaboravio ni na prošlost, prilikom najave poreza na nekretnine i obrazlaganja potrebe za istim, rekao je kako više neće biti socijalističkih gluposti. Dakle, ne samo da su oko njega danas sve glupani. nego su takvi bili i prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je pak, u svojoj TV emisiji, Romano Bolković postavio pitanje ministru Liniću kako to da je u stanju opraštati dug od 20 milijuna kuna, ali ne i onaj od 20 tisuća kuna, odnosno da li svojim mjerama ide na ruku velikima, a na uštrb malih. "To su najgluplji komentari!" - kao iz topa je odvratio Linić i time nam otkrio tko je najgluplji. Bolković. I oni koji misle tako o njegovoj politici.

Ipak, ministar ima neke dvojbe. I za raspravu oko toga da li treba zbog 2.000 kuna blokirati obrtnike, a zbog 3.000 kuna poduzetnike i time im onemogućiti daljnji rad i vraćanje duga, a protiv čega je otvoreno istupio njegov kolega iz Vlade Gordan Maras, rekao je da je najgluplja za koju je čuo. Dakle, glupani sjede i u samoj Vladi. Potom se posve otvorio i povjerio se naciji : "Ja imam posla sa sve više luđaka. Ja zbilja ne mogu sebi doći, ne mogu sebi doći." Nije lako ministru Liniću.

Ministarski staž Slavka Linića najtočnije bi bilo opisati njegovom nedavnom izjavom medijima: "Zadnje dvije godine vodimo glupe rasprave i glupe polemike, neprestano me pitate da komentiram glupe polemike, ja se sramim toga." - rekao je bijesno.

Sramežljivi, bijesni i pametni ministar, okružen samim glupanima, nije uspio popraviti niti jednu financijsku komponentu države. Naprotiv, gotovo sve su danas lošije nego su bile do njegovog dolaska. No, ono najgore je da nam je ministar ubio nadu u sutra. Ne samo zato što je svojim pametnim potezima eliminirao mogućnost bilo kakvog ekonomskog prosperiteta ove države u narednom periodu, nego i zato što nam je otkrio najstrašniju istinu: da smo glupi. Sumnjali smo mi u to i ranije, onda kada smo izabrali tu njegovu ekipu, ali smo se nadali da možda ipak... No, sada je to potvrđeno sa službenog mjesta.

O pristojnosti ministra u javnom ophođenju, ne bih govorio. Očekivati, naime, od jednog Slavka Linića pristojnost, bilo bi krajnje glupo. Glupi doduše jesmo, ali baš toliko - ne!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara