I splitski studenti protiv parade: Ako bude nasilja, moraju odgovarati Ostojić i Vlada

I splitski studenti protiv parade: Ako bude nasilja, moraju odgovarati Ostojić i Vlada

Foto: Arhiva (Joško Ponoš/Cropix)

STUDENTSKA inicijativa "Split misli" poručila je ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću da je potrebno odgoditi gay paradu zbog izglednog fizičkog nasilja. Kažu kako nije provedena šira rasprava, niti su mjere edukacije dostatne da Pride prođe bez fizičkog i drugih oblika nasilja.

"Ostojiću odgodi Pride, da ne naštetiš Hrvatskoj"

Navode da nije dovoljno snažno artikuliran zahtjev za osudu bilo kakvog oblika nasilja koje ugrožava društvo, građane i imovinu. Zbog toga, drže u Inicijativi, nije sazrjelo vrijeme za Gay Pride u Splitu te će vjerojatno i ove godine u svijet biti poslana slika o Splitu i Hrvatskoj koja može mnogo naštetiti državi i njenim građanima. Imat će, osim toga, i mnoge negativne posljedice po sve nas i turizam od kojeg Dalmacija živi, poručili su studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno pozivaju ministra Ostojića da iskoristi ovlasti i odgodi Pride, jer će u suprotnom njegova politička odluka uvelike naštetiti ugledu RH i njenih građana.

Novac od osiguranja za edukaciju građana

Zatvarati oči i glumiti sljepoću pred izglednim i vjerojatnim fizičkim nasiljem, a izjavljivati kako ministar vjeruje da do nasilja neće doći, premda šalje 200 policajaca više nego prošle godine, politički je neodgovorno, nepromišljeno i nedopušteno u zemljama visoke demokracije, koje su nam uzor, navodi Studentska inicijativa. Predlažu da se novčana sredstva za osiguranje dodijele splitskom Sveučilištu, studentima i udrugama civilnog društva, i to za edukaciju građana po pitanju gay parade. Ako dođe do nasilja, tražit će odgovornost ministra Ostojića i Vlade.

U priopćenju koje potpisuje Bruno Petrušić, koordinator Inicijative, navodi se da imaju podršku tri tisuće studenata, ali i samog splitskog Sveučilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara