IAEA upozorava na opasnost od "prljavih bombi" i krađu nuklearnog i radioaktivnog materijala

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) zabilježila je 2013. oko 140 slučajeva nestanka ili neovlaštene uporabe nuklearnog i radioaktivnog materijala koji se može iskoristiti za izradu "prljavih bombi", ukazujući na izazove s kojima se susreću svjetski čelnici koji se sljedeći tjedan sastaju na summitu u Den Haagu.

Bilo koji gubitak ili krađa visoko obogaćenog uranija, plutonija ili drugih tipova radioaktivnih izvora je potencijalno opasna jer bi militanti, primjerice pripadnici al Qaede, mogli te materijale upotrijebiti za izradu sirove nuklearne naprave, tzv. "prljave bombe", objašnjavaju stručnjaci.

Prema riječima Denisa Floryja, zamjenika glavnog direktora IAEA, većina krađa ili nestanka odnosi se na male količine radioaktivnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, "čak i ako se ne mogu upotrijebiti za izradu nuklearnog oružja, mogu se upotrijebiti u radioaktivnim raspršujućim napravama, i to je razlog za zabrinutost", objašnjava Flory.

U "prljavoj bombi", konvencionalni eksplozivi se koriste za raspršivanje radijacije iz radioaktivnog izvora, koji se može pronaći u bolnicama, tvornicama i drugim, nedovoljno zaštićenim mjestima.

Na trećem nuklearnom summitu od 2014., koji se 24. i 25. ožujka održava u Den Haagu, čelnici 53 zemlje, među kojima i američki predsjednik Barack Obama, bi trebali uputiti poziv na snažniju međunarodnu akciju kako bi se spriječilo da radikalne skupine dođu u posjed atomske bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara