ICTY objavio potresni video povodom 21. obljetnice stradanja u Ahmićima

Screenshot: Icty/Youtube

U HERCEGOVAČKOM selu Trusini i mjestu Ahmićima u središnjoj Bosni u srijedu je odvojenim komemoracijama obilježena 21. obljetnica zločina što su ga 16. travnja 1993. godine počinili pripadnici Armije BiH nad Hrvatima, odnosno Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nad Bošnjacima s tih područja.

Masakri u Trusini i Ahmićima postali su tragični simboli hrvatsko-bošnjačkih sukoba iz razdoblja rata u BiH vođenog od 1992. do 1995. godine a u odavanju počasti žrtvama u oba ta mjesta sudjelovali su predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i potpredsjednik Svetozar Pudarić.

"Vrijeme je da zajednički obilježavamo sjećanje na nevine žrtve", kazao je Budimir u Ahmićima.

Dodao je kako se zločini nad svim nevinim ljudima moraju razotkriti a počinitelji procesuirati kao opomena za buduće naraštaje.

U Trusini su pripadnici postrojbe "Zulfikar" Armije BiH ubili devetnaest hrvatskih civila i trojicu zarobljenih pripadnika HVO.

Predsjednica udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Herceg-Bosne Jasna Zlomislić podsjetila je kako je to tek jedno od brojnih mjesta na kojima su počinjeni zločini, no Trusina bi ipak trebala biti simbol stradanja Hrvata u proteklom ratu.

Za zločine u Trusini do sada je pravomoćno osuđena samo nekadašnja pripadnica Armije BiH Rasema Handanović i njoj je za to izrečena kazna od pet i pol godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH optužilo je i Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu a njima je suđenje u tijeku.

Selo Ahmići kod Viteza pripadnici HVO napali su u jeku sukoba na širem području središnje Bosne.

Tijekom napada 16. travnja 1993. godine ondje su ubili 116 osoba bošnjačke nacionalnosti uključujući jedanaestero djece i više od trideset žena.

Zbog tog zločina Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je na temelju zapovjedne odgovornosti Darija Kordića, ratnog potpredsjednika Herceg-Bosne na 25 godina zatvora.

Uz njega je ICTY osudio još sedam bivših pripadnika HVO dok je pred Sudom BiH za ovaj zločin Paško Ljubičić osuđen na deset godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara