IDS otkazao konferenciju o suradnji s Čačićevim reformistima: "Lojalan smo koalicijski partner"

Foto: Index

ISTARSKI demokratski sabor (IDS) otkazao je za sutra zakazanu konferenciju za novinare u Varaždinu na temu suradnje IDS-a i udruge "Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti" na programima i zakonskim prijedlozima vezanim uz decentralizaciju, EU fondove i izborna pravila na parlamentarnim izborima.

Razlog otkazivanja je tumačenje pojedinih medija da IDS suradnjom sa spomenutom udrugom želi stvoriti alternativnu koaliciju na štetu postojeće, priopćio je danas IDS.

"Istarski demokratski sabor je lojalan koalicijski partner te ne želi ni na koji način dovesti u pitanje funkcioniranje postojeće koalicije" poručuju iz te stranke.

Na konferenciji u Varaždinu, okvire suradnje i konkretne prijedloge, trebali su predstaviti predsjednica Udruge Natalija Martinčević i IDS-ov kandidat na europskim izborima i bivši predsjednik te stranke Ivan Jakovčić.

Martinčević je sinoć Hini izjavila kako, sukladno dogovoru, "ne može reći ništa više od najavljenih tema". Jakovčić danas nije bio dostupan za komentar.

Nekadašnji članovi HNS-a, vjerni bivšem predsjedniku te stranke Radimiru Čačiću koji u pulskom zatvoru izdržava kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje mađarskih državljana, krajem ožujka podnijeli su zahtjev za registracijom Udruge za osnivanje Narodne stranke - reformisti, koja se kani osnovati po Čačićevu izlasku iz zatvora.

Udruga ima sjedište u Zagrebu, a Narodna stranka – reformista namjerava, kako su najavili, "nuditi i provoditi konkretna rješenja za izlazak iz krize i gospodarski napredak, dok stranke u Hrvatskoj i dalje vode ideološke ratove".

Čačić 17. svibnja stječe pravo na podnošenje zahtjeva za uvjetni otpust iz zatvora, jer mu tada istječe polovica od ukupno dosuđena 22 mjeseca zatvorske kazne.

Martinčević iznenađena otkazivanjem konferencije za novinare

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica Udruge za pokretanje inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti, kazala je kako je iznenađena IDS-ovim otkazivanjem za sutra najavljene konferencije za novinare, na kojoj su ona i IDS-ovac Ivan Jakovčić trebali govoriti o budućoj suradnji IDS-a i udruge.

"Ovo što je tiskovna otkazana me iznenađuje zato jer suradnja nije usmjerena protiv bilo koga. Dapače, to je jedna vrlo pozitivna inicijativa koja je trebala okupiti i stranke vladajuće koalicije i opozicije, jer se radi o temama koje su bile dio Plana 21, a nisu realizirane. Radi se o dobrim i kvalitetnim prijedlozima koji mogu pomoći našim građanima da žive kvalitetnije", izjavila je Martinčević za Hinu.

IDS je jučer medijima uputio poziv za konferenciju za novinare u Varaždinu, na kojoj su Martinčević i Jakovčić trebali govoriti o suradnji IDS-a i udruge na pojedinim programima i zakonskim prijedlozima vezanima uz decentralizaciju, EU fondove i izborna pravila. No, iz IDS-a su danas priopćili kako se konferencija otkazuje, zbog tumačenja pojedinih medija da ta stranka suradnjom sa spomenutom udrugom želi stvoriti alternativnu koaliciju na štetu Kukuriku koalicije.

Martinčević je naglasila kako bi ostali partneri u Kukuriku koaliciji (SDP, HNS i HSU) trebali prepoznati okvire suradnje IDS-a i Udruge, o kojima je sutra trebalo biti riječi na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta suradnja, dodala je, obuhvaćala bi zakonski prijedlog po kojemu bi se svi projekti prihvaćeni od EU financirali iz državnog proračuna, jer jedinice lokalne i područne samouprave te ostali sudionici u projektima nemaju dostatna sredstva za financiranje.

Jedna od tema trebala je biti i stav Udruge o podjeli Hrvatske na sedam regija, uz poznatih pet još Istru i Međimurje, kao i prijedlog da se za parlamentarne izbore donese zakon o poluotvorenim listama, kako bi građani mogli dati svoj glas određenom kandidatu.

"To su poveznice naše buduće suradnje o kojima smo razgovarali i koje smo željeli predstaviti. Međutim, koliko sam shvatila, napravila se atmosfera da bi naša suradnja napravila odmicanje IDS-a od vladajuće koalicije, što nikako nije bila ideja. Ideja je bila potaknuti vladajuću koaliciju i ostale stranke da prihvate naše kvalitetne prijedloge", poručila je Martinčević.

Dodala je da se u međuvremenu nije čula s Jakovčićem, ali je razgovarala s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem koji, po njenim riječima, u potpunosti ostaje na pozicijama vezanima uz suradnju.

Upitana je li bilo pritisaka prema Jakovčiću vezano uz sazivanje konferencije za novinare, Martinčević je odgovorila da to treba njega pitati. "Ako se radi o određenoj potpunoj panici radi suradnje, to nije dobro jer su svi prijedlozi vrlo pozitivni i kvalitetni. Ako su takve reakcije postojale mislim da one ne idu u interesu i dobrobiti građana Hrvatske", istaknula je Martinčević.

Potvrdila je kako je na sutrašnjoj konferenciji za novinare trebala biti i pružena potpora Jakovčiću kao kandidatu Kukuriku koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament. "Budući se Jakovčić dokazao kao osoba koja je snažno i jako 'dignula' Istru kao regiju, a s obzirom da sjeverna Hrvatska nema kandidata koji bi mogao ući u EU parlament, smatramo da bi Jakovčić bio naš najbolji predstavnik, ali i ostalih hrvatskih regija", kazala je Martinčević.

Jakovčić: Naša je namjera bila plemenita, očekivao sam i potporu Čačića

Počasni predsjednik IDS-a i kandidat Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament Ivan Jakovčić izrazio je žaljenje što je dio medija za sutra najavljenu pa otkazanu konferenciju za novinare u Varaždinu predstavio kao "rušenje vladajuće koalicije", istaknuvši kako je namjera bila razgovarati o programima, a računao je i na potporu Radimira Čačića svojoj kandidaturi.

"Naša namjera je bila vrlo plemenita, odnosno htjeli smo razgovarati o programima koji su vrlo aktualni poput financiranja iz europskih fondova i decentralizacije", izjavio je Jakovčić za Hinu. Bio je upitan zašto je IDS otkazao najavljenu konferenciju za novinare na kojoj su Jakovčić i predsjednica Udruge za pokretanje inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti Natalija Martinčević trebali govoriti o suradnji IDS-a i te udruge, koja okuplja nekadašnje članove HNS-a sklone bivšem predsjedniku stranke Radimiru Čačiću.

Istaknuo je kako je, s obzirom da je susret najavljen u vrijeme kampanje za predstojeće izbore za Europski parlament, očekivao potporu i "prijatelja Radimira Čačića i to prvenstveno kao osobe koja se dokazala u europskim poslovima". "Uostalom, Ratko i ja politički smo prijatelji od ranih devedesetih kada mnogih u politici bilo nije. Prvu koaliciju stvorili smo 1995. godine, a i aktualnu vladajuću koaliciju kreirali smo on i ja u ime IDS-a i HNS-a", ustvrdio je Jakovčić. Istaknuo je kako njegovo prijateljstvo s Čačićem "ne može i nitko neće oduzeti". "Bit će mi velika čast ako će Čačić poduprijeti moju kandidaturu za Europski parlament, jer je to potpora osobe koju osobno iznimno cijenim", poručio je.

Napomenuo je kako je Čačić bio prvi potpredsjednik Vlade, a s te je dužnosti otišao "stjecajem ljudske sudbine, a ne iz političkih razloga". "Na kraju krajeva, eventualna potpora mojoj kandidaturi od strane reformista i Radimira Čačića ide u prilog čitavoj listi. To je politički jednostavno i zaista je nevjerojatno što je došlo do ove situacije", naglasio je Jakovčić.

Potvrdio je kako je sutrašnja konferencija za novinare otkazana u dogovoru s Natalijom Martinčević. "Ne želimo da u medijima prevlada interpretacija koja je krenula, da IDS i reformisti ruše postojeću Vladu. To je netočno, to nije istina, no vjerujem da će uskoro biti prilike za novi susret", ustvrdio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je Hini kako je cijela stvar jednostavna te se "nepotrebno zakomplicirala". "Kao predsjednik stranke iznimno me veseli što je naš kandidat za Europski parlament prepoznat širom zemlje, no s druge strane ne mogu prihvatiti činjenicu da je dio medija tu konferenciju za novinare protumačio kao rušenje vladajuće koalicije", rekao je.

Ponovio je kako je IDS lojalan i korektan koalicijski partner te ne želi ni na koji način dovesti u pitanje funkcioniranje vladajuće koalicije. Odbacio je nagađanja kako je konferencija za novinare otkazana pod pritiskom, rekavši kako je osobno nazvao premijera i čelnika SDP-a Zorana Milanovića te prvu potpredsjednicu Vlade i predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić, kako bi im pojasnio stav IDS-a kao "dosljednog partnera vladajuće koalicije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara