INA o gubitku imovine u Srbiji: Naša imovina nezakonito je prodana Lukoilu, nastavljamo pravnu bitku

INA o gubitku imovine u Srbiji: Naša imovina nezakonito je prodana Lukoilu, nastavljamo pravnu bitku

Foto: Hina

NAKON što se pojavila vijest da je INA u Srbiji izgubila spor za povrat ogromne imovine, koja se sastoji od to od 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od 200 milijuna eura, iz hrvatske nafte kompanije poručuju da se pravna bitka nastavlja.

Iz INA-e upozoravaju da je kompanija pokrenula dva postupka vezana uz imovinu u Srbiji: postupak za povrat Inine imovine te postupak za pokušaj poništenja ugovora o privatizaciji.

Postupak za povrat Inine imovine u Srbiji pokrenut je 2001. te je još uvijek u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom da je INA-ina imovina u Srbiji nezakonito privatizirana 2003. godine, INA je 2005. godine također pokrenula i drugi postupak.

Taj se postupak odnosi na poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i Lukoil Europe Holdings BV.

INA je tijekom tog spora isticala ništavnost ugovora i provedene privatizacije, pri čemu se kao osobito sporna isticala odredba ugovora kojom se Republika Srbija obvezala Lukoilu kako će učiniti sve moguće i koristi sva raspoloživa pravna sredstva kako bi onemogućila Ini povrat vlasništva nad imovinom.

Iako je INA taj postupak izgubila, protiv presude uložila je reviziju dana 23. srpnja 2014. na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, a što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zaključuje se u priopćenju INA-e.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara