INA u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 372 milijuna kuna, porast od 76%

INA u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 372 milijuna kuna, porast od 76%
 Foto: Hina
 
INA je u prvom polugodištu 2014. ostvarila neto dobit u iznosu od 372 milijuna kuna što je porast od 76% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 53% veću operativnu dobit, u iznosu od 534 milijuna kuna, pokazuje danas objavljeno izvješće.
 
U istom razdoblju ulaganja su povećana za 33%, dok je razina neto zaduženosti zabilježila daljnje smanjenje na 4.269 milijuna kuna, što je smanjenje od 18% u odnosu na prvo polugodište 2013.
 
Povećanje proizvodnje u Egiptu za 16%
 
Povećanje proizvodnje u Egiptu za 16% rezultiralo je ukupnim povećanjem proizvodnje sirove nafte za 3% u prvom polugodištu 2014. Poboljšanja su također vidljiva i u proizvodnji plina na kopnenom dijelu Hrvatske, ograničavajući prirodni pad na svega 2% u usporedbi s prvim polugodištem 2013.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proizvodnja plina iz Jadrana stabilizirala se u prvom polugodištu 2014., te se čak može primijetiti blagi porast u odnosu na drugo tromjesečje 2013. Daljnje poboljšanje proizvodnje plina iz Jadrana vezano je uz početak proizvodnje na polju Izabela, ali će ovi rezultati će biti vidljivi tek u narednim razdobljima, napominju iz Ine.
 
Dobit prije kamata i poreza (EBITDA) 1,46 milijardi kuna
 
Dobit prije kamata i poreza (EBITDA) INA Grupe za prvo polugodište 2014. iznosila je 1,46 milijardi kuna, što je pad od 18% na godišnjoj razini uslijed pada prihoda od prodaje za 12% na koji su utjecali 15% niža prosječna ostvarena cijena ugljikovodika djelomično zbog nove regulative i smanjenja cijene prirodnog plina u Hrvatskoj, zajedno s 7% nižom proizvodnjom ugljikovodika, kao i nepovoljnim rafinerijskim okruženjem s 22% nižom prosječnom rafinerijskom maržom.
 
Osim toga, u okviru navedenih regulatornih promjena realiziranih u prvom tromjesečju s početkom njihovih negativnih učinaka u drugom tromjesečju, stopa naknade za eksploataciju na postojećim poljima se udvostručila, navodi se u izvješću.
 
"Ukupni prihodi od prodaje u prvom polugodištu 2014. iznosili su 11.761 milijuna kuna te su bili 12% niži u odnosu na prvo polugodište 2013. godine. Kontinuiranim i svjesnim naporima menadžmenta INA je ostvarila poboljšanu operativnu i neto dobit u prvom polugodištu 2014. godine, učinkovito ublažavajući negativne učinke i dalje vrlo teških tržišnih uvjeta i regulatornih promjene koje su imale snažan negativan utjecaj na poslovanje našeg segmenta Istraživanja i proizvodnje te plinsko poslovanje. Uspjeli smo dodatno ojačati svoj financijski položaj, istovremeno povećavajući kapitalna ulaganja za čak 33%, prvenstveno u segmentu Istraživanja i proizvodnje što se očituje u povećanju proizvodnje nafte iz postojećih domaćih polja i privremenom zaustavljanju pada proizvodnje, kao rezultat intenzivnog remontnog programa. Dodatni doprinos proizvodnji bit će vidljiv u narednom razdoblju s početkom proizvodnje na polju Izabela.U segmentu Rafinerije i marketing ostvarili smo daljnja poboljšanja u strukturi prodaje i kontroli troškova, međutim, ovim naporima nije ublažen snažan negativan utjecaj niže prosječne rafinerijske marže i prodanih količina nastalih uslijed produbljivanja gospodarske krize na ključnim tržištima. U Trgovini na malo značajne aktivnosti modernizacije i napori usmjereni na podizanje razine usluge osigurali su solidne poslovne aktivnosti unatoč smanjivanju tržišta.“ komentirao je rezultate poslovanja Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara