Identificiran napadač iz Kopenhagena: Prije dva tjedna izašao iz zatvora

Identificiran napadač iz Kopenhagena: Prije dva tjedna izašao iz zatvora

Foto: FAH

OSUMNJIČENIK za dva krvava napada u Kopenhagenu identificiran je kao 22-godišnji Danac Omar el-Hussein, piše u nedjelju danski dnevni list Ekstra Bladet čije je informacije preuzela danska televizija TV2.

Taj mladić, kojeg je policija ustrijelila u nedjelju, izašao iz zatvora gdje je bio služio kaznu zbog fizičkog napada, dva tjedna prije napada koji su ocijenjeni kao teroristički, navodi taj danski list, koji je objavio i fotografiju na kojoj mu je lice jasno vidljivo.

Ekstra Bladet dodaje ipak, ne navodeći izvor, da se informacije poznate o tom mladiću podudaraju s informacijama koje su objavili istražitelji.

Bez razloga nožem izbo 19-godišnjaka

Policija je u priopćenju navela podatke iz njegova sudskog dosjea. Omar el-Hussein je u prosincu osuđen zbog toga što je godinu prije, bez određenog razloga, nožem izbo devetnaestogodišnjaka na kolodvoru u Kopenhagenu.

Većinu izrečene kazne proveo je u pritvoru prije završetka suđenja.

Mladić je, piše list, član bande Brothas, u četvrti Noerrebro, gdje je pucao na policajce koji su uzvratili vatrom i ubili ga.

Policija nije bila objavila ime osumnjičenika prije iznošenja ovih informacija. "Mladić je star 22 godine, rođen je u Danskoj, poznat je policiji zbog nekoliko prekršaja, među kojima i zbog neovlaštenog nošenja oružja i nasilnog ponašanja. Poznat joj je i zbog povezanosti s bandama delinkvenata", dodaje u priopćenju.

Velika akcija policije zbog napada u Kopenhagenu: Pet osoba uhićeno u internet kafeu

Kopenhaška policija, s jakim snagama i teško naoružana, vodila je u nedjelju akciju u internet kafeu blizu mjesta na kojemu je ustrijeljen osumnjičenik za dva krvava napada što su se dogodila dan ranije, izvijestila su mjesna glasila.

Barem su dvije osobe uhićene, objavila je televizija TV2.

"To je dio naše istrage", rekao je redarstvenik za javnu televiziju DR.

Policija je usto izvijestila na tiskovnoj konferenciji da pretresa stanove u četvrti Noerrebro gdje su osumnjičenika za napad ustrijelili policajci pošto je na njih zapucao.

Htio imitirati napad na Charlie Hebdo

Danski napadač, čiji identitet policija nije otkrila, otprije je poznat obavještajnim službama. Policija sumnja da je htio oponašati napade u francuskoj prijestolnici u siječnju, rekao je novinarima Jens Madsen iz danske obavještajne službe PET.

"Nakana je bila ista kao kod Charieja Hebdoa, osim što nisu uspjeli ući", komentirao je francuski veleposlanik u Danskoj Francois Zimeray.

"Način djelovanja je sličan, kao i mete, možemo pretpostaviti da je riječ o istom obliku pojedinačnog džihada", rekao je za AFP izvor blizak francuskim elitnim vojnim snagama.

Istražitelji "nemaju informacije da je (danski napadač) putovao u Siriju ili u Irak", ali misle da je "možda potaknut militantnom islamističkom propagandom Islamske države ili drugih terorističkih organizacija". Danska je jedna od zemalja koje su najviše ugrožene odlaskom u džihad u Siriju u odnosu na broj stanovnika.

Dvoje mrtvih, pet ranjenih

"Zaprepašten sam sličnošću (s pariškim napadima), napad je ponajprije uperen na slobodu govora, zatim na Židove a završio se okršajem s policijom", istaknuo je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Francuski predsjednik Francois Hollande posjetit će u nedjelju poslijepodne dansko veleposlanstvo u Parizu kako bi "izrazio solidarnost Francuske s danskim narodom i sa žrtvama" napada u Kopenhagenu, doznaje se u nedjelju od francuskog predsjedništva.

Francuski predsjednik će razgovarati s danskim veleposlanikom dan nakon dvaju napada u danskoj prijestolnici koji su se dogodili u prigodi održavanja govora o slobodi mišljenja, blizu glavne sinagoge u Kopenhagenu, u kojemu su dvije osobe ubijene a petero je ranjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara