Ikona europske ljevice Teresa Forcades: Kapitalizam ubija, korupcija nije slučajna pojava

Ikona europske ljevice Teresa Forcades: Kapitalizam ubija, korupcija nije slučajna pojava

Foto: Hina

KATALONSKA benediktinka Teresa Forcades, koju često proglašavaju jednom od čelnica nove europske ljevice, održala je u ponedjeljak u riječkom Art kinu predavanje u kojem je kritizirala kapitalizam i založila se za socijalnu pravednost.

> Ikona europske ljevice Teresa Forcades za Index: Homoseksualci trebaju Crkvi da bolje razumije što ljubav jest

Govoreći o "Socijalnoj pravednosti i kršćanstvu u Europi danas" rekla je kako vjeruje da je svako ljudsko biće stvoreno da bude sposobno živjeti u slobodi i ljubavi te da to podrazumijeva i sposobnost da se zajednički stvori alternativa postojećem sustavu.

Forcades, najavljena kao "ikona europske ljevice", ocijenila je da je kapitalizam usmjeren na stvarnje maksimalnog profita te da u osnovi tog načela nema pravednosti, odnosno da u kapitalizmu prevladava privid slobode, da on stvara socijalnu isključivost, a da se interesi države i kapitala prepliću.

"Kapitalizam ubija"

Ponovila je riječi Pape Franje koji je rekao da „kapitalizam ubija“, kazavši da su to neki pokušavali drugačije interpretirati i prilagoditi, primjerice, da „samo neoliberalni kapitalizam ubija“, što, smatra, nije točno.

Osim toga, drži da je kapitalizam u suprotnosti s demokracijom jer povećava nejednakost, da sve manje bogatih posjeduje sve veći udjel bogatstva.

Forcades je novinarima uoči predavanja izjavila da je upoznata s povijesti Crkve u Hrvatskoj, da je u komunizmu zaprječavano ispovijedanje vjere i da je Crkva pružala otpor, ali i da smatra da je u novije vrijeme postala konzervativnija i da bi morala osuvremeniti dijalog.

"Korupcija nije slučajna pojava"

Na upit o korupciji, kazala je da smatra da to nije slučajna pojava, da ona prati strukturu kapitalističkog sustava, da mjere suzbijanja neće pomoći same po sebi, da se taj sustav obnavlja te da stoga treba tražiti alternative.

Kao benediktinska časna sestra iz Barcelone, doktorirala je medicinu i magistrirala teologiju na Sveučilištu Harvard, a zaredila se i pridružila benediktinskome redu u 31-oj godini života.

Gostovanje Terese Forcades organizirali su Filozofski fakultet u Rijeci, Centar za kulturu dijaloga (CeKaPe) Rijeka i riječki Art kino.

"Čovjek ne treba klečati pred onim što je učinio"

Forcades je gostovala sinoć i u Otvorenom na HTV-u.

"Ako nastavimo s ovim sustavom, 2016.godine će 1% stanovništva nakupiti više bogatstva nego 99% ostalih. Kapitalizam je protivan demokraciji jer sam po sebi proizvodi nejednakost. A govorimo i o zemlji ili vodi, što je već ograničeno. U slučaju spekulacije Golden Saxa s pšenicom umrlo je 36 milijuna ljudi. To danas omogućuje sustav", navela je sestra Teresa.

"Pojam otuđenja nije samo marksistički, postoje i teološke metafore Karla Marxa. Čovjek ne treba klečati pred onim što je učinio. Gospodarski sustav nije došao s neba, mi smo ga napravili. Svaka država može napraviti svoje analize. Osnovne su ideje aktiviranje političke subjektivnosti, poticanje socijalne odgovornosti, ujedinjenost u raznolikosti. Treba produbiti spoznaju o raznolikosti i jedinstvu što je ustavni proces koji pokrećemo u Kataloniji. Treba nam decentralizacija – da društvo na lokalnoj razini razluči čime raspolaže. I hitno djelovanje," smatra časna Teresa.

"Za nova rješenja Grčka mora izaći iz eurozone. Situacija je apsurdna, nemoguće je platiti dug i oporaviti se. Ateni se ne može dati vrijeme koje je dobila Njemačka iza Drugog svjetskog rata. Crkva ima socijalnu doktrinu još od pape Lava 13. koja kaže da privatno vlasništvo nije apsolutno pravo, a to je suprotno kapitalizmu. Papa Franjo rekao je prije dvije godine - kapitalizam ubija. Crkva ima tradiciju i vrijednosti – stvorit ćemo alternativni sustav", uvjerena je sestra Teresa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara