Imamo račune: Pogledajte na što je Danica Ramljak trošila novce Instituta Ruđer Bošković!

Imamo račune: Pogledajte na što je Danica Ramljak  trošila novce Instituta Ruđer Bošković!

Foto: irb.hr

DANICA RAMLJAK, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković na račun te ustanove ispijala je pive u aerodromskim čekaonicama, kupovala cigarete, trošila desetke tisuća kuna na taksi i  plaćala ekstraskupe butelje vina u najboljim hrvatskim restoranima. Vidljivo je to iz njenih računa koji su podastrti na uvid novinarima Indexa, a zbog kojih je vodstvo IRB-a angažiralo i reviziju. Danica Ramljak, s druge strane ovih je dana tužila IRB zbog nezakonitog otkaza. U tužbi se između ostalog navodi i da je od Instituta, nakon izbora, bila izložena različitim pritiscima, između ostalog i medijskom šikaniranju.

Mobitel preko sto tisuća kuna, taksi preko 60 tisuća kuna

U nedavnom priopćenju javnosti, Znanstveno vijeće IRB-a ustvrdilo je da je u mandatu Danice Ramljak prihod IRB-a gotovo dvostruko smanjen te da su njena izvješća o poslovanju "bila polovična, neredovita i vrlo često frizirana". "U njima nisu bili navedeni iznosi koje je Institut izdvajao za njezine troškove računa za mobitel, gotovo svakodnevan taksi prijevoz, iako je imala službenog vozača i automobil na raspolaganju, te ručkove i večere u skupim restoranima, na što je za vrijeme trajanja njenog mandata potrošeno više od pola milijuna kuna", navedeno je u priopćenju znanstvenog vijeća.

Tako je u periodu od 2009. do 2012., kako za Index tvrde s Ruđera, njen račun za mobitel iznosio 106.929,00 kuna, troškovi Diners kartice iznosili su 189.591,00 kuna, taxi usluge iznosile su 60.671,00 kuna itd.

U svom mandatu, tvrde na IRB-u, Danica Ramljak zamijenila je službenu limuzinu marke Opel, novim Passatom VW auto kuće Zubak vrijednim više od 300 tisuća kuna, što je bitno skuplje od osnovnog modela tog automobila sa standardnom opremom.

Život na visokoj nozi u znanstvenom institutu koji financijski jedva spaja kraj s krajem, Danica Ramljak pokazivala je i luksuznim ručkovima i večerama u najboljim domaćim restoranima, poput dubrovačke Nautice, gdje su računi vrlo često iznosili preko tisuću kuna s obaveznim buteljama raskošno skupih vina od 300 do 710 kuna po butelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na račun "Ruđera", kako se vidi, Danica Ramljak je kupovala i alkoholna pića u zračnoj luci Zagreb. Na jednom računu iz svibnja 2011. koji je iznosio 50 kuna (dva piva Tomislav) kao razlog za troškove reprezentacije navela je "dugo čekanje aviona... u društvu suradnika". Na jednom od računa u zagrebačkom restoranu na jezeru Jarun, vidljivo je da uz objed za dvoje, na račun Instituta naručuje i dvije butelje Plenkovićevog Zlatnog Plavca čija je ukupna cijena 666 kuna te kutiju cigareta Marlboro.

"Dirnula sam u umreženo osinje gnijezdo"

U nedavnim javnim istupima Danica Ramljak tvrdila je da joj se članovi Znanstvenog vijeća IRB-a osvećuju zbog njenih antikorupcijskih aktivnosti. Također, govorila je kako je razlog za smjenu njena borba protiv odlaganja radioaktivnog otpada na IRB-u u centru Zagreba. "Dirnula sam u umreženo osinje gnijezdo", rekla je Ramljak nakon smjene.

Danica Ramljak na čelo IRB-a došla je u mandatu bivšeg premijera Ive Sanadera i ministra Dragana Primorca. Prije toga se u javnosti isticala potporom Mirku Norcu optuženom pa osuđenom za ratne zločine u Gospiću.

Ramljak ne želi više o IRB-u


"Ne namjeravam u javnosti komentirati bilo što vezano uz moj bivši angažman na IRB-u. Nemam komentara na bilo koju temu vezanu za Institut Ruđer Bošković. Zahvaljujem na Vašem razumijevanju. Ljubazno molim da završimo ovu komunikaciju na teme s IRB-a", poruke su koje smo dobili od Danice Ramljak nakon što smo je zamolili da nam kaže više o tužbi, ali i računima koje je potpisivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara