Imunološki: U Saboru rasprava o uvozničkom lobiju, na Markovom trgu prosvjed protiv privatizacije

Imunološki: U Saboru rasprava o uvozničkom lobiju, na Markovom trgu prosvjed protiv privatizacije

Foto: FAH

SABORSKA oporba ponovno je u četvrtak prozvala Vladu zbog Imunološkog zavoda, pitajući žrtvuje li se ta, nekad uspješna tvrtka, zbog uvozničkog lobija.

Stvar oko Imunološkog je jasna, Imunološki treba razoriti kao Kartagu, izjavio je Branko Vukšić (nezavisni ljevičari).

"Imunološki netko želi uništiti, zato što ide na ruku ostalim tvrtkama u Europi, kao što se išlo s Plivom, znači farmaceuti imaju u tome prste, to je jak lobi i Vlada radi ono što drugi žele", ustvrdio je Vukšić.

Podsjetio je da je Imunološki zavod nekad bio respektabilna tvrtka, no sve se urušilo. Umjesto da postanemo faktor u proizvodnji cjepiva i krvnih pripravaka, da gajimo ono što je dobro i očuvamo proizvodnju, mi je uništavamo, iako se Vlada zaklinje u otvaranje novih radnih mjesta i sofisticiranu tehnologiju, rekao je Vukšić.

Vladu je optužio da je "prvi, osnovni i jedini krivac" za stanje u Zavodu, te poručio da Imunološki treba ostati u rukama države. Vlada treba konačno reći što kani s Imunološkim da građani budu na čistu, kaže Vukšić.

"Slika i prilika Vladine neodlučnosti"

"Što dalje raditi, prešutjeti činjenicu da Imunološki i dalje proživljava neizvjesnost ili moramo povjerovati u činjenicu da je žrtvovan zbog uvozničkog lobija i činjenice da se tim poslom bave tvrtke koje su usko povezane s dužnosnicima u Hrvatskoj", upitao je laburist Dragutin Lesar.

Tvrdi kako je očito da Vlada ima problem s donošenjem odluke o prodaji Zavoda putem javnog nadmetanja. Ako je tako, a nema Vladina prijedloga o drugačijem postupanju, može li se u Saboru otvoriti rasprava na tu temu, zanima Lesara.Pritom je prenio apel Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske da se izmjeni Staregija upravlja državnom imovinom i Imunološki iz kategorije tvrtki od razvojnog značenja stavi u kategoriju tvrtki od strateškog značenja, čime bi njegova eventualna prodaja podlijegala donošenju posebnog zakona.

Imunološki zavod slika je i prilika Vladine neodlučnosti i neprovođenja reformi, gdje birokracija bez bojazni da će je netko kazniti "štopa" projekte, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ).

Građani su, kaže Šuker, uplatama za Imunološki pokazali da žele sudjelovati u nekim procesima, no mjesecima ih se zavlači i ne mogu dobiti odgovor.

Kakva je to poruka investitorima, čuva li se Imunološki za nekoga ili ga netko želi upropastiti jer ima unosan posao uvoza svega što Imunološki proizvodi, pita Šuker.

Prosvjed radnika Imunološkog protiv privatizacije i inicijative Visia Croatica

Paralelno sa saborskom raspravom, stotinjak radnika Imunološkog zavoda u četvrtak je uoči Vladine sjednice na Markovu trgu prosvjedovalo protiv bilo kakvog oblika privatizacije Zavoda, uključujući i inicijativu grupe građana Visia Croatica da prikupljanjem donacija otkupi dionice Imunološkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec zatražila je da Vlada hitno donese odluku o sudbini Zavoda, da se pokrene proizvodnja i da Imunološki ostane u rukama države.

Radnici, kojima nisu isplaćene zadnje dvije plaće, očekivali su da će na sjednici u četvrtak Vlada napokon odlučiti o sudbini Imunološkog zavoda, no ta točka nije stavljena na dnevni red sjednice.Radnici su se usprotivili inicijativi Visia Croatica, koja je u ožujku predala jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 54 posto dionica Zavoda, ocjenivši da su njezini osnivači "borbu za spas Imunološkog pretvorili u borbu za drukčiju privatizaciju".

Poručuju da ne žele ulazak te inicijative u Imunološki jer im nisu poznati motivi njezinih osnivača i stoje li iza toga interesi nekih nepoznatih ulagača.

Smatraju da Visia Croatica "nije pošteno predstavila svoj model, da zamućuje problem i nudi lažna rješenja po kojima javnu tvrtku kupuje javnost da bi njome upravljala neka uprava koju čak ni formalno nisu izabrali".

Iskazali su i bojazan da Visia Croatica skuplja novac od građana kako bi njezini osnivači sami preuzeli upravljanje tom tvrtkom. Među njima su, kažu, i dvojica propalih političara - neuspješni predsjednički kandidat Ivan Rude i Đuro Lubura, za kojega kažu da je bio "neuspješni kandidat za europski parlament na listi Nacionalnog foruma, koji je od Hrvatske htio napraviti europsku Floridu za bogate njemačke penzionere".

"Nerzaumljivi motivi radnika"

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Visie Croatice Đuro Lubura izjavio je Hini da su njihovi osnivači poznati, da je sve javno i transparentno objavljeno i nemaju nikakvog osobnog interesa.

"Potpuno su nam nerazumljivi motivi radnika koji sada žele ostati u vlasništvu države, a do jučer su i sami govorili da država nije dobar gospodar", rekao je Lubura.

U inicijativi ne vide drugo rješenje osim da narod spasi Imunološki zavod u trenutku kada država smatra da ona ne treba biti vlasnik. No, ako radnici ili država imaju neku drugu varijantu, nemamo ništa protiv, kaže Lubura kojem nije jasno što se dogodilo da je sindikalna povjerenica Jagarinec promijenila svoje stajalište.Visia Croatica ponudila je osam milijuna kuna za dionice Imunološkog, a dosad su skupili oko pet milujuna kuna i dobili podršku 30-tak tisuća ljudi. No, prikupljanje novca obustavili su do odluke Vlade o njihovoj ponudi.

Nakon toga će, najavljuje Lubura, pokrenuti kampanju informiranja građana o važnosti Imunološkog i obliku njihova udruživanja radi spasa Zavoda.

Po informacijama kojima raspolažu u inicijativi Visia Croatica, Vlada će na idućoj sjednici donijeti odluku o njihovoj ponudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara