Index doznaje: Čačiću odobreno prenošenje postupka, nada se uvjetnoj kazni!

Index doznaje: Čačiću odobreno prenošenje postupka, nada se uvjetnoj kazni!
Foto: Goran Mehkek (Cropix)
 
PREMA neslužbenim podacima kojima raspolaže Index mađarsko pravosuđe danas je pozitivno odgovorilo na dva zahtjeva obrane bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Prvi je zahtjev za prijenos kazne, odnosno da bi Čačić eventualno kaznu mogao odslužiti u Hrvatskoj, a drugi puno bitniji zahtjev je onaj za "prijenos postupka". 
 
"To znači da Županijski sud u Zagrebu izriče kaznu. Ta kazna mora biti osuđujuća i ne može biti veća od one koju je izrekao sud u Mađarskoj. Ona može biti manja ili ista.", doznajemo iz našeg izvora iz Ministarstva pravosuđa. No, za sada je prerano govoriti jer je dokumentacija tek stigla iz Mađarske i sljedećeg tjedna će svoj pravorijek dati nadležni Županijski sud u Zagrebu. 

Čačić se nada uvjetnoj kazni!
 
Prema međunarodnom pravu neće se na Županijskom sudu u Zagrebu ići u "meritum stvari" odnosno neće se ponovno ispitivati činjenice vezane za prometnu nesreću već sud u Zagrebu samo donosi presudu na osnovu već iznesenih činjenica. I nakon te presude Čačić ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. 
 
Bitno je naglasiti da presuda mora biti osuđujuća, Čačić ne može biti oslobođen, ali uvjetna kazna se također smatra osuđujućom. 
 
"Čačić se nada kako bi Županijski sud u Zagrebu mogao donijeti uvjetnu presudu kao što je bila prvostupanjska presuda u Mađarskoj.  Sva vještačenja su išla njemu u prilog. Prema tome izvjesno je očekivati uvjetnu presudu", dobili smo informaciju iz kruga ljudi bliskih Čačiću. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Bila je potrebna suglasnost mađarske strane
 
Ako i bude ponovljena presuda iz Mađarske iako naša zemlja nije s Mađarima potpisala bilateralni ugovor o suradnji u izvršenju zatvorskih kazni,ipak je moguće da hrvatski državljani osuđeni pred mađarskim sudom izdržavaju kaznu u nekom od hrvatskih zatvora. Da bi to to bilo moguće potrebna je suglasnost i mađarskog i hrvatskog ministarstva pravosuđa.
 
Danas popodne stigla je tako suglasnost mađarske strane, a nakon što dobije svu dokumentaciju za Čačića Županijski sud u Zagrebu bi trebao sljedeći tjedan uskladiti s hrvatskim Kaznenim zakonom Čačićevu presudu iz Mađarske. 
 
Za presude kao što je ova Čačićeva obično se ide na izdržavanje kazne u Lipovicu ili Valturu (Pula). 
 
Prodanović: Čačiću bi sud u RH mogao smanjiti kaznu

"Sud zakazuje raspravu. Sud je vezan odlukom o kaznenoj odgovornosti. Dakle, on ne može mijenjati odluku da nije kriv ako je proglašen krivim što je u ovom slučaju tako, ali nije vezan visinom kazne. Znači, može dati istu ili blažu, ali ne može dati veću", pojasnio je daljnju proceduru Čačićev odvjetnik Čedo Prodanović koji je komentirao i pisanja da je mađarsko ministarstvo uvjetovalo hrvatskom da se ne može dodijeliti oprost ili odrediti manja kazna.

"To su sada interpretacije za koje nemam saznanja i ne bih rekao da su točne. Mislim da su se oni pozvali samo na poštivanje konvencije, a konvencija kaže da se zatvorska kazna ne može zamijeniti novčanom. To je formulacija konvencije, ali ne bih htio detaljnije pričati dok to ne vidim. Dakle, ovo je sve iz druge ruke", rekao je Prodanović.

Čačićevog odvjetnika smo pitali i koje su mogućnosti da hrvatski sud bivšem prvom potpredsjedniku Vlade dodijeli manju kaznu.

"Prema konvenciji je to moguće, a naravno da to zavisi od druge strane - koliko se mađarsko pravosuđe nalazi pozvano da nam dade neke ograde u kojima se mi možemo kretati. Ono može i uvjetovati visinom kazne ustupom. Oni to mogu napraviti, ali mislim da nisu napravili", zaključuje Prodanović.

 
Podsjetimo, Čačić je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Čačić može odslužiti samo pola kazne, znači 11 mjeseci, a drugih 11 mjeseca bit će na uvjetnoj.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara